Zrovna když globální finanční trhy nad Ukrajinou jen pokrčily rameny, že jde zase jen o bouři ve sklenici vody, tak to vypadá, že události se zase jednou rychle eskalují. Dnes ráno se v Evropském parlamentu objevil jeho vicepresident Sarusz-Wolski s varováním, že „Ruský tlak na Ukrajinu se nesmírně stupňuje a že další válka je na spadnutí,“ na což okamžitě reagoval ukrajinský president Petro Porošenko (přes Twitter), a to dost zlověstně, že „třetí světová válka nás neděsí,“ když před tím poznamenal, že Ukrajina potřebuje dosáhnout členství v NATO. To přimělo vrchního vojenského velitele NATO k varování, že je „velice znepokojený“ posilováním ruských vojsk v anektovaném regionu Krym, kterého by bylo možno využít jako odrazového můstku k útokům po celém regionu Černého moře; takže alianci nezbývá než potvrdit, že NATO plánuje do Východní Evropy vyslat tanky.


  • UKRAJINA POTŘEBUJE DOSÁHNOUT KRITÉRIÍ ČLENSTVÍ V NATO: POROŠENKO
  • UKRAJINA STANOVILA UKRAJINŠTINU JAKO JEDINÝ OFICIÁLNÍ JAZYK: PRESIDENT

Vypadá to však, že harašení zbraněmi pokračuje… Jak hlásí Al-Jazeera, nejvyšší vojenský velitel NATO řekl, že je „velice znepokojen“ posilováním ruských vojsk v anektovaném regionu Krym, jehož by šlo použít jako odrazového můstku k útokům po celém regionu Černého moře.

[quote align="center" color="#999999"]

Později ve středu přišel komentář amerického generála Philipa Breedlove k obavám Kyjeva, že Ruskem podporovaní rebelové zkusí na východní Ukrajině zabrat více území, aby zřídili pozemní koridor na Krym, který Rusko anektovalo v březnu.

„Jsme militarizací Krymu velice znepokojeni,“ řekl Breedlove po schůzkách s vrcholnými ukrajinskými politickými a vojenskými vůdci v Kyjevě.

„Kapacity, které byly na Krymu instalovány… jsou schopny prosadit vliv po celém Černém moři,“ řekl, když zdůrazňoval vliv křižujících střel a protileteckých raket.

Ruský ministr obrany ve středu řekl, že na Krym vyslal skupinu 14 vojenských tryskáčů jako součást 30. eskadrony, která bude na tomto poloostrově umístěna.

Ve středu byla rovněž údajně napadena Speciální mise pozorovatelů (SMM) na východní Ukrajině raketovými granáty a protileteckými střelami.

„K této střelbě došlo ze separatisty kontrolovaného území,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtečním prohlášení.

„Jakýkoliv útok nebo hrozba pozorovatelům OSCE nebo jejich technice je nepřijatelná. Apelujeme na všechny strany, aby se zdržely jakýchkoliv akcí, které ohrožují bezpečnost mise OSCE na Ukrajině.“

Což vysvětluje rozhodnutí vyslat tanky…

Na což Rusko reaguje…

Spojené státy tlačí Ukrajinu do propasti občanské války, která si už vyžádala tisíce civilních obětí, řekl ve čtvrtek ruský místopředseda vlády Anatolij Antonov svým asijským protějškům.

„Americké a NATO síly se přemisťují blíže k ruskému prahu a USA zintenzivnily aktivity v bývalých sovětských republikách,“ řekl na inauguračním shromáždění Dialogu šéfů obrany jihovýchodní a jižní Asie v hlavním městě Srí Lanky Colombu.

* * *

Vypadá to tedy, že situace může být jakákoliv, jen ne pod kontrolou…

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz