Ekvádorský prezident Rafael Correa přišel s kousavými on-line poznámkami kvůli kritice, jíž se od amerického tisku dostalo jeho zemi za potenciální možnost udělení azylu vynašeči z NSA Edwardu Snowdenovi. „Povedlo se jim odvést pozornost na Snowdena a na ty ‚zlotřilé‘ země, které jej ‚podporují‘, čímž nás vedou k zapomnění těch hrozných věcí proti lidu Spojených států i proti celému světu, jaké vynesl,“ řekl ve středu Correa v reakci na úterní úvodník Washington Post. „Tento světový řád není jen nespravedlivý, je i nemorální,“ dodal Correa.


Tyto americké noviny Correu obvinily z přijímání dvojích standardů v případě úniků z NSA, jelikož Ekvádor uvažuje o útočišti pro Snowdena před  stíháním v obvinění za špionáž. Ekvádorského prezidenta popsaly jako „autokratického vůdce maličké, chudé“ zemičky s ambicemi nahradit zesnulého venezuelského vůdce Hugo Chaveze jako „hlavní anti-americký demagog západní polokoule.“

Washington Post se pustil do nedávno v Ekvádoru přijaté legislativy tvrzením, že omezuje svobodu tisku. Rovněž řekl, že Ekvádor těží z bezcelního obchodu s USA, přičemž však kritizuje Washingtonskou politiku.

Počátkem tohoto měsíce se k podobné rétorice jako Washington Post uchýlil i americký ministr zahraničí John Kerry, když káral Čínu a Rusko za pochybení, že nezadrželi Snowdena a nevydali jej k odsouzení v Americe.

„Nedivím se, jak si Snowden mohl vybrat Rusko nebo Čínu, aby mu pomohly, když jsou to takové bašty internetové svobody,“ řekl sarkasticky.

 

Cena za nepovolnost

Američtí činitelé rovněž na Ekvádor vyvíjí tlak kvůli jeho postoji k debaklu s tímto únikem. Senátor Robert Menendez, který v Senátu vede Komisi zahraničních vztahů, řekl, že takovýto krok by mohl poškodit mezinárodní obchod Ekvádoru, který je vysoce závislý na exportu do USA.

„Naše vláda nebude žádné země odměňovat za špatné chování,“ řekl tento vlivný americký zákonodárce, když varoval, že by za přijetí vynašeče z NSA mohl odporovat dvěma obchodním programům s Ekvádorem.

Menendez řekl, že povede úsilí o zabránění obnovení bezcelního přístupu na americký trh pro Ekvádor v rámci programu Všeobecného systému preferencí. Rovněž řekl, že zablokuje obnovení Podpory andského obchodu a Zákon o vymýcení drog (ATPDEA). Oba tyto programy vyprší na konci příštího měsíce.

Svazky růží z Ekvádoru naskládané k distribuci na květinovém trhu v Liberty Wholsale (Reuters / Lucy Nicholson)

Hlavními komoditami ekvádorského exportu do USA jsou ropa, řezané květy, ovoce a zelenina, krevety a garnáti. Bezcelní přístup na americký trh podporuje v této zemi se 14 miliony obyvatel zhruba 400 000 pracovních míst.

Ekvádor je posledním zbývajícím příjemcem ATPDEA, do čehož v minulosti patřívala Bolivie, Kolumbie a Peru, a neočekávalo se, že se to Ekvádoru obnoví, ani před tím, než přišel Snowden se svými odhaleními amerických programů dohledů nad telefony a internetem.

Tato země u Obamovy administrativy lobbovala za zařazení dalšího zboží do programu Všeobecného systému preferencí, aby se tak zmírnily dopady z tohoto zrušení.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com