Referendum o nezávislosti se má konat v Skotsku 18. září. V případě jeho úspěchu nebude země vyhlášena nezávislým státem hned, ale 24. března 2016. Do té doby se mají Edinburgh a Londýn domluvit o podmínkách rozdělení Velké Británie, která vznikla ve své dnešní podobě po podepsání aktu Unie mezi Anglií a Skotskem v roce 1707. Londýn tato perspektiva vystrašila. Vždyť rozpadne-li se Velká Británie, bude to navždy, varoval britský premiér David Cameron.


Stoupenci nezávislosti jsou přesvědčeni, že skotské plynařské a ropné odvětví čeká radostná budoucnost, poněvadž v nejbližších 30 letech tu budou objevena značná ropná ložiska. Rovněž slibují, že v případě získání nezávislosti dokáže Skotsko velmi rychle, do půldruhého roku, domluvit se o vstupu do EU. Avšak bývalý prezident Eurokomise José Manuel Barroso říkal, že pro nezávislé Skotsko bude cesta do Evropské unie prakticky zavřena. Stejně se vyslovil také jeho nástupce na tomto postu Jean-Claude Juncker.

Poslední průzkumy veřejného mínění svědčí o tom, že většina Skotů není připravena příliš draze zaplatiti za vlastní nezávislost. Pro zachování vlasti v složení Spojeného království hodlá hlasovat trochu víc než polovina. Ostatně, jiné průzkumy poskytují protikladný obraz: stoupenců nezávislosti je v zemi o něco víc. Zkrátka, Skotové se rozdělili téměř napůl.

Nejde samozřejmě pouze o Skotsko. Je to svého druhu precedens. Stane-li se Skotsko nezávislým, přijdou s podobnými požadavky také jiná evropská území, jež se ucházejí o suverenitu. Například, Katalánci jsou nyní přesvědčeni, že se hlasování o nezávislosti jejich regionu na Španělsku nedá prakticky zastavit. Nemenší zájem o výsledek skotského hlasování projevuje Korsika. Jak řekl jeden ze zastánců nezávislosti ostrova na Francii, je to událost celoevropského měřítka.

Víc než to, uzná-li Evropa právo Skotů na oddělení, bude muset souhlasit s výsledky krymského referenda, o čemž je přesvědčena dočasná krymská hlava Sergej Aksjonov. Připomeneme, že se referendum na Krymu konalo 16. března, po čemž byl přijat do složení Ruské federace, avšak většina států, včetně evropských, tuto vůli lidu neuznala. Podle Aksjonova, postoj EU v skotském referendu názorně ukáže věrnost politice dvojích norem. „Zajímá mne, jak se zachovají vlády evropských zemí v porovnání se vztahem k nám. Vyhlásí proti Skotsku sankce, budou střílet nebo nasadí tanky?“ řekl Aksjonov.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru