Tokijský starosta Joiči Masuzoe sdělil během své návštěvy v sibiřském Tomsku novinářům, že Japonsko vyhlásilo sankce proti Rusku pod nátlakem USA. Chceme věřit, že tento úředník nepřijde o svůj post, a že jeho slova zasejí do vědomí Japonců pochybnost o tom, nakolik je pravdivý obraz světa v podání japonských a vůbec západních médií. Mluvit pravdu v demokratickém Japonsku není bezpečné. V roce 2009 přiznal nový premiér Jukio Hatojama za nedostatek závislost japonské zahraniční politiky na Washingtonu a vyzval k jeho nápravě.


V důsledku byl premiérem méně než rok a byl nucen odstoupit v neposlední řadě kvůli tomu, že USA projevily najednou nesmlouvavost v otázce přemístění základny Futenma z Okinawy.

Japonci jsou pobouřeni tím, že Rusko údajně okupovalo Krym? Ale, jak přiznal pan Masuzoe, „Japonci neznají historii tohoto poloostrova a nechápou, proč má o něj Rusko takový zájem. Přál bych si, aby ruská strana podrobněji vysvětlila světovému společenství svůj postoj.“

Postoj je ale jednoduchý: nedá se mluvit o okupaci území, které po staletí patřilo Rusku. Navíc lid poloostrova 23 posledních let snil o návratu do RF. A to se stalo. Podle vůle krymského lidu.

Japonci jsou pobouřeni tím, že Rusko údajně buď samo válčí proti Ukrajině, anebo zásobuje zbraněmi donbaské domobrance? Ale dokonce i Američané přiznali, že nemají pro to žádné důkazy. Proti ukrajinské armádě a oddílům žoldáků, které vyslala fakticky nelegitimní kyjevská vláda, bojují obyvatelé Jihovýchodu, kteří tuto vládu neuznali. Ano, pomáhají jim dobrovolníci z Ruska: bývalí lékaři, inženýři, podnikatelé, dělníci. Ano, mezi nimi jsou také vojáci z povolání, včetně z pohotovostních jednotek. Ale vždyť na straně nacistické ukrajinské vlády také válčí profesionální žoldáci z USA, Polska, Švédska.

A dokonce dnes, když Vladimir Putin navrhl reálný plán usmíření znepřátelených stran, který je s to zastavit občanskou válku, Západ mluví o nutnosti zavedení nových protiruských sankcí.

Ukrajinská krize je pro Washington pouhou záminkou, aby zasadil ekonomický úder Rusku a Evropské unii, které měly dobrou šanci na sjednocení svých hospodářských prostorů od Lisabonu do Vladivostoku a na to, aby se z nich stal mocný konkurent USA. Aby zastřeli tuto pravdu, uvalili na Rusko odpovědnost za krvavý chaos, který zavládl na ukrajinském jihovýchodě po protizákonném státním převratu.

Možná, že brzy budou uvedena jména skutečných viníků ukrajinské tragédie. Naději na to poskytuje také odvážný čin tokijského starosty Joičiho Masuzoeho, který je prvním z vysokých japonských úředníků, jenž se nebál mluvit pravdu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru