Původní video-reportáž BBC vydala ruská služba BBC 23. července 2014. Proč BBC tuto reportáž Olgy Ivšiny smazala? Bylo tomu tak snad proto, že její tým BBC nebyl schopen najít důkaz, že raketa byla odpálena z oblasti, o které se Ukrajinská bezpečnostní služba („SBU“) domnívá, že byla umístěna, a z níž novorossijská Milice tu raketu „BUK“ vystřelila?


Nebo je to proto, že všichni očití svědkové, s nimiž měl tým BBC interview, konkrétně poukazovali na přítomnost ukrajinského vojenského letounu těsně za Boeingem MH17 Malaysian Airlines v době sestřelu?

Nebo proto, že výpovědi očitých svědků potvrzují, že Ukrajinské letectvo běžně používalo civilní letouny prolétající nad Novorossií jako lidské štíty k ochraně svých vojenských letounů provádějících nálety na civilní obyvatelstvo před protileteckými jednotkami Milicí?

Vytažené výpovědi očitých svědků (celý přepis viz níže)

Očitý svědek 1: Ve vzduchu došlo ke dvěma explozím. A takhle se to rozpadlo na kusy. A (ty kusy) jako tohle z toho odpadávaly do stran. A když…

Očitý svědek 2: … A bylo u toho další letadlo, vojenské, vedle něj. Všichni to viděli.

Očitý svědek 1: Ano, ano. To letělo pod ním, aby nebylo vidět. To se pohybovalo pod ním, pod tím civilním.

Svědek 3: Bylo slyšet exploze. Ale ozývaly se z oblohy. Přicházelo to z nebe. Pak to letadlo udělalo prudký obrat takhle. Změnilo svou dráhu a zamířilo tímto směrem (ukázala směr rukama).

 

Video: Katastrofa MH17: BBC hledání „BUKu“

Úvodní odstavce k video-reportáži BBC

Původní video-reportáž BBC byla zachráněna: Preserved by Google Web-cache

Přepis reportáže BBC:

[quote align="center" color="#999999"]

Zástupce DPR: Tady to je.

Olga Ivšina BBC: Černé skříňky z havarovaného Boeingu byly konečně předány do rukou expertů. Ale kolik nám toho budou moci říct?

Tyto záznamníky zapsaly souřadnice a směry letounu v okamžiku nehody a možná zaznamenaly i zvuk exploze. Ty nám však neřeknou, co přesně tuto explozi způsobilo.

Obyvatelé z blízké vesnice jsou si jisti, že na obloze těsně před katastrofou viděli letadlo. Podle nich to ve skutečnosti byl ten bojový tryskáč, kdo ten Boening sestřelil.

Očitý svědek 1: Ve vzduchu došlo ke dvěma explozím. A takhle se to rozpadlo na kusy. A (ty kusy) jako tohle z toho odpadávaly do stran. A když…

Očitý svědek 2: … A bylo u toho další letadlo, vojenské, vedle něj. Všichni to viděli.

Očitý svědek 1: Ano, ano. To letělo pod ním, aby nebylo vidět. To se pohybovalo pod ním, pod tím civilním.

Svědek 3: Bylo slyšet exploze. Ale ozývaly se z oblohy. Přicházelo to z nebe. Pak to letadlo udělalo prudký obrat takhle. Změnilo svou dráhu a zamířilo tímto směrem (ukázala směr rukama).

Olga Ivšina, BBC: Ukrajinská vláda takovouto verzi událostí zavrhuje. Ti věří, že Boeing byl sestřelen pomocí rakety z komplexu „BUK“, která přiletěla z jiného směru od Ruska.

Vitalij Najda, Oddělení kontrarozvědky SBU (Ukrajinské bezpečnostní služby): Byl to systém BUK M1, kterým to letadlo sestřelili. Ten na Ukrajinu dorazil před tím to ráno 17. července. Přivezly ho do města Doněck dva náklaďáky. Poté byl vyslán z Doněcka jako součást kolony vojenského zařízení do oblasti města Torez, do katastru Sněžnoje v prostoru Pervomajsk.

Olga Ivšina, BBC: Ukrajinská bezpečnostní služba vydala fotografie a video, které podle jejího názoru dokazují, že Boeing byl sestřelen raketou „BUK“. Zkusíme ty fotografie a informace ověřit na místě.

Jedna z fotografií ukazovala krajinu nedaleko města Torez, v níž bylo vidět kouř stoupající z předpokládaného místa odpálení rakety. Zkusili jsme to místo najít a vypadá to, že se nám to povedlo.

Teď jsme na okraji města Torez. Za mnou přibližně pět kilometrů daleko je město Sněžnoje. A krajina tu odpovídá krajině, kterou jsme viděli na fotografii vydané Ukrajinskou bezpečnostní službou.

Abychom našli místo, z něhož kouř údajně vycházel, použili jsme jako ukazatel tyto tři topoly a tuto skupinu stromů. To je údajně místo, které je vidět na fotografiích od SBU. A zde jsou naše ukazatele: ty tři osamělé topoly a malá skupina stromů v dálce.

Ten kouř, který jsme viděli na fotografiích, vycházel odkudsi tady (ukazuje za sebe), za mými zády. SBU věří, že tohle je stopa táhnoucí se za raketou „BUK“ k místu jejího odpálení.

Je však třeba uvést, že ta místa jsou přibližně na tom samém místě jako monument Saur-Mogila, u nějž téměř bez přerušení probíhají boje, a je tam i uhelný důl. Ukazuje se, že tento kouř by mohl s tou samou mírou pravděpodobnosti pocházet ze kteréhokoliv z těchto míst.

Když kroužíme po blízkých polích, nejsme schopni najít žádné stopy odpálení této rakety. Ani místní obyvatelé, které jsme tu potkali, vůbec žádný „BUK“ neviděli.

V troskách bytového domu ve městě Sněžnoje, opět vystává téma bojového tryskáče, který mohl to civilní letadlo doprovázet. Bomba svržená z výšky tu vzala život jedenácti civilistům.