Minimálně do konce září se budou muset obejít bez teplé vody statisíce obyvatel ukrajinského hlavního města. K nepopulárnímu úspornému opatření sáhl kyjevský starosta Vitalij Kličko kvůli plynové krizi a vyostřeným vztahům s Ruskem.  Úřady namítají, že jinak by nebylo v zimě čím topit. Kličko obyvatelům Kyjeva oznámil, že teplá voda nepoteče do konce září ve všech domácnostech, kde za dodávky odpovídá městská teplárna.


"Doufáme, že pro tento krok budou mít obyvatelé Kyjeva pochopení," poznamenal podle deníku The Financial Times někdejší šampion v boxu, který ukrajinské metropoli šéfuje od květnových voleb.

Ruský plynárenský gigant Gazprom zastavil dodávky svému západnímu sousedovi koncem června poté, co Kyjev nezaplatil dluh za odběr.

Ruský deník The Moscow Times však s odvoláním na slova představitele kyjevské radnice uvedl, že odstávka teplé vody by mohla trvat i déle. Podle jeho prohlášení z minulého týdne by o obnově dodávek měly úřady rozhodnout až v polovině října. Nevyloučil, že se tak bude muset část obyvatel téměř třímilionového hlavního města obejít bez teplé vody i začátkem podzimu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: channelnewsasia.com