Týden poté, co Rusko odhalilo fotky Ukrajiny nasazující na východě rakety Buk stejně jako radarové důkazy ukrajinských válečných letounů v blízkosti MH-17, je ještě pořád na USA, aby prezentovaly nějaký z údajných nepochybných důkazů v jejich držení, který dokáže, že to byli separatisté, kdo to letadlo sestřelil, což je povídačka, kterou už propagují Západní média. Místo toho před několika hodinami americká Kancelář ředitele národního zpravodajství zveřejnila satelitní snímky vyfocené soukromou civilní společností Digital Globe (a tudíž ne vládní zdroj), o nichž američtí činitelé říkají, že poskytují důkaz, že ruské síly během kampaně pomoci skupinám bojujícími proti ukrajinské vládě v Kyjevě ostřelovaly východní Ukrajinu.


WaPo hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Zrnité fotky nasnímané mezi středou a sobotou jsou označené jako ukázka ostřelování ze salvových raketometů v Rusku a jejich cílů, které zasahují na Ukrajině. Pentagon a ministerstvo zahraničí ve čtvrtek poprvé obvinily ruské dělostřelectvo z palby přímo na Ukrajinu. V pátek tato obvinění zopakovaly, ač nenabídly žádné důkazy.

Výškové snímky zveřejněné v neděli „poskytují doklady o palbě ruských sil přes hranici na ukrajinské vojenské síly a o tom, že Ruskem podporovaní separatisté k útokům na ukrajinské síly zevnitř Ukrajiny používají těžké dělostřelectvo poskytnuté Ruskem,“ tvrdí popisky obrázků od Kanceláře ředitele národního zpravodajství.

Poslední z fotek zachycená v sobotu ukazuje to, co je popsáno jako „příznaky palby“ z raketometu pálícího z ruské strany hranice a „dopadové krátery“ uvnitř Ukrajiny.

Fotografie popsaná jako snímek ze středy ukazuje řadu vozidel popsanou jako „samohybná děla, jaká mají jen ruské vojenské jednotky, na ruské straně hranice orientovaná ve směru ukrajinských vojenských jednotek na Ukrajině.“ Na druhé straně hranice „vzory dopadových kráterů u ukrajinské vojenské jednotky ukazují zásahy od dělostřelectva pálícího ze samohybných nebo vlečených děl či salvových raketometů,“ uvádí.[/quote]

Time uvádí další:

[quote align="center" color="#999999"]

Jeden snímek datovaný 25/26. července ukazuje cosi, o čem DNI tvrdí, že je „zbrázdění půdy“ na ruské straně hranice od dělostřelectva mířícího na ukrajinské vojenské jednotky na Ukrajině stejně jako výsledné pozemní krátery na ukrajinské straně hranice:

O den starší slajd údajně ukazuje samohybné dělostřelectvo na ruské straně hranice orientované směrem k Ukrajině s dopadovou oblastí u ukrajinských vojenských jednotek:

[/quote]

Další fotky od DigitalGlobe od Obamovy administrativy:


Je kuriózní, že americké ministerstvo zahraničí naléhá na ty, kdo hledají objektivní data o vývoji těchto událostí, aby sledovali amerického velvyslance na Ukrajině Geoffrey Pyatta, stejného člověka, který byl v uniklém záznamu konverzace s americkou náměstkyní ministra zahraničí Victorií Nuland odposlechnut při proslulém spiknutí „Jebat EU“ za svržení bývalé ukrajinské vlády:

Člověk se musí nicméně divit: proč se musí ODNI, které sdílí zpravodajství s NSA, uchylovat k satelitním snímkům ze soukromého sektoru jako k důkazu? Pokud existuje někdo, kdo má definitivní důkaz o jakémkoliv dění ve světě v jakémkoliv okamžiku spatřený z vesmíru, tak to bude NSA.

Aby bylo jasno, Rusko zase jednou promptně odpovědělo:

[quote align="center" color="#999999"]

Mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor. Konašenkov v neděli obvinil Spojené státy, že si berou většinu svých zpravodajských dat o ruských vojscích ze sociálních médií a navrhl, aby se obrátily k „věrohodnějším“ informacím, hlásí tisková agentura ITAR-TASS.

Konašenkov popřel prohlášení USA, že Rusko poté, co nejdříve snížilo počet svých vojáků podél ukrajinské hranice, jej teď zvýšilo až na 15 000. Pravidelné mezinárodní inspekce podle mezinárodní dohody Otevřené nebe řekl, „nezaregistrovaly žádné její porušení nebo neohlášenou vojenskou aktivitu ze strany Ruska v oblasti přilehlé k ukrajinské hranici.“[/quote]

Závěrečný souhrn asi nejlépe shrnuje WaPo: „Jelikož se v uplynulém týdnu pozemní válka mezi Ruskem podporovanými separatisty a vládními vojsky na východní Ukrajině eskalovala, dosáhlo obviňování a proti-obviňování mezi Ruskem a Západem horečného vrcholu.“

A tak zatímco „důkazy“ o sestřelení MH17 separatisty v tomto okamžiku nejspíš předloženy nebudou, ač se ta událost odehrála více než před týdnem (přinejmenším je nepředloží americké ministerstvo zahraničí), i když administrativa ujišťuje, že to dá přeci „zdravý rozum“, že tu raketu vypálili rebelové, tak očekávejte „dokazovací“ kampaň k přesměrování pozornosti zase zpátky k nepřátelství na východě Ukrajiny, kde to bude stejně, jako tomu bylo od počátku konfliktu v březnu, jen pokračováním propagandistické války ve stylu „on řekl, ona řekla“ vedené oběma stranami, na kterou si až dosud už svět zvykl, a kdy začíná být čím dál více jasné, že zrovna tak jako v syrském konfliktu, je nosný motiv velice prostý – plyn.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com