Patnáct ukrajinských vojáků bylo ve středu hospitalizováno v ruském Rostovském regionu a dostalo se jim kvalifikovaného lékařského ošetření po zraněních v bojích s ozbrojenou milicí na východní Ukrajině, uvedla regionální pobočka ruské Federální služby pohraniční stráže. „Těch patnáct zraněných bylo umístěno do nemocnic ve městě Gukovo,“ uvedla tato služba v prohlášení. Zranění byli pozdě odpoledne převezeni na ruskou stranu na základě nouzové žádosti ukrajinské pohraniční stráže na pohraničním přechodu Červonopartyzansk propojujícím ukrajinský region Luhans a ruský region Rostov.


Zástupce ruského ministerstva zdravotnictví řekl RIA Novosti, že dva další ukrajinští pohraniční strážci budou ještě operováni poté, co utrpěli zranění v důsledku dělostřelby. Jeden z těchto vojáků údajně utrpěl zranění břicha, zatímco druhý v sobě měl několik střepin a popáleniny. Oba jsou v kritickém stavu.

Vasilij Malajev, mluvčí Federální bezpečnostní služby (FSB) v regionu Rostov řekl, že ruská pohraniční stráž na pohraničním přechodu v Kujbiševu byla informována o dvou svých ukrajinských kolezích, který naléhavě potřebují lékařské ošetření asi ve 2 h odpoledne Moskevského času (10:00 GMT). Okamžitě byli převezeni na místní kliniku ve městě Kujbišev.

Asi v 7:30 večer moskevského času (15:30 GMT) podstoupil operaci jeden ukrajinský voják, řekl Malajev.

Ve východoukrajinských regionech Doněck a Luhansk probíhají dělostřelecké bitvy mezi pro-kyjevskými vojsky a silami sebeobrany.

V úterý ruským ministr obrany pozval vojenské atašé z 18 zemí včetně Spojených států a Německa k vyhodnocení situace na rusko-ukrajinské hranici, která byla mnohokrát zasažena ukrajinským dělostřelectvem.

K tomuto došlo poté, kdy v neděli na hranici jižního Ruska s Ukrajinou dopadlo nejméně sedm dělostřeleckých granátů, po čemž zůstal jeden člověk mrtvý a dva zranění. Ruští vyšetřovatelé v současnosti zkouší určit ty, kdo jsou za tohle ostřelování odpovědní.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: en.ria.ru