Před třemi měsíci jsme podrobně diskutovali o rostoucí alianci proti hegemonii dolaru budované napříč zeměmi BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika). Jejich úsilí z té doby o vytvoření struktury, která by sloužila jako alternativa k MMF a ke Světové bance (které dominují USA a EU), vypadá, že je skoro završené. Jak hlásí AP, brazilská presidentka Dilma Rousseff s ruským Vladimirem Putinem diskutovali o vytvoření rozvojové banky, co pomůže růstu v zemích BRICS , a doufají, že dohoda o této navrhované instituci vznikne na summitu BRICS tento týden. Jak hlásí AP:


[quote align="center" color="#999999"]

Brazilská presidentka Dilma Rousseff a ruský Vladimir Putin diskutovali o vytvoření rozvojové banky, co pomůže růstu v Brazílii, Indii, Číně, Rusku a Jižní Africe.

Rousseff v pondělí přijala Putina v presidentském paláci, den před schůzkou vůdců pěti vynořujících se národů BRISCS v severovýchodním městě Fortaleza.

Rousseff reportérům řekla, že tato banka bude vrcholem agendy tohoto summitu s dodatkem, že doufá, že při té příležitosti vznikne dohoda o této navržené instituci.

Řekla, že těchto pět zemí „patří k největším na světě a nemohou se uprostřed 21. století svazovat žádným druhem závislosti.“

Brazílie s Ruskem rovněž podepsaly dvojstrannou dohodu o letecké obraně, plynu a vzdělání.[/quote]

Mezi těmi přítomnými vůdci nebude moc velkých fandů USA…

Vypadají, že to myslí vážně:

  • ROZVOJOVÁ BANKA BRICS JE KLÍČOVÁ PRO PODNÍCENÍ RŮSTU VE SKUPINĚ: BORGES
  • BANKA BRICS JE 1. CO BUDE FINANCOVAT JEN INFRASTRUKTURY: BORGE S
  • PUTIN Z RUSKA ŘÍKÁ, ŽE KOOPERACE S ČÍNOU ROSTE
  • PUTIN ŘÍKÁ, ŽE RUSKO PODPORUJE MĚNOVÉ SWAPY S ČÍNOU: XINHUA

Jak jsme dospěli k závěru už před tím, a jak hlásí i RBTH, vypadá to, že BRICS nezpomalují ve svém úsilí vytvořit vlastní alternativu k MMF…

[quote align="center" color="#999999"]

Země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) učinily značný pokrok při zřizování struktur, které poslouží jako alternativa k Mezinárodnímu měnovému fondu a ke Světové bance, které jsou pod dominancí USA a EU. Fond rezervních měn, jako náhrada za MMF, a rozvojová banka BRICS jako náhrada za Světovou banku, začnou fungovat už v roce 2015, řekl ruský vyslanec v Large Vadim Lukov.

Brazílie už napsala koncept charty Rozvojové banky BRICS, zatímco Rusko koncipuje mezivládní dohodu o zřízení této banky, dodal.

Navíc se země BRICS už dohodly o částce této nové instituci svěřeného kapitálu: $100 miliard každá. „Probíhají rozhovory o distribuci zakladatelského kapitálu $50 miliard mezi partnery a o umístění ústředí této banky. Každá ze zemí BRICS už vyjádřila značný zájem mít to ústředí na svém území,“ řekl Lukov.

Předpokládá se, že příspěvky do fondu rezervních měn budou následující: Čína $41 miliard; Brazílie, Indie a Rusko $18 miliard každá; a Jižní Afrika $5 miliard. Částka příspěvku odráží velikosti ekonomik těchto zemí.

Vytvoření Rozvojové banky BRICS má rovněž i politický význam, jelikož to členským státům umožňuje prosazovat jejich zájmy v zahraničí. „Je to politický krok, který může zdůraznit sílící pozice zemí, jejichž názor je jejich rozvinutými americkými a evropskými kolegy ignorován. Čím je tato unie a její politická pozice na světové aréně silnější, tím bude pro její členy snadnější ochránit své vlastní zájmy,“ poukazuje Natalija Samojlova, šéfová výzkumné a investiční společnosti Golden Hills-Kapital AM.

Možná, že to perfektně shrnuje následující…

Ekonomové varují, že legitimita MMF je v sázce, a říkají, že zahraniční postavení USA podléhá erozi.[/quote]

Opravdu „erodovalo“…

* * *

[quote align="center" color="#999999"]

Bude-li současný trend pokračovat, tak brzy většina významných globálních ekonomik dolar opustí, a ten bude vykopán i z globálního obchodního financování. Washingtonské šikanování přiměje všechny bývalé americké spojence, aby se radši rozhodli pro anti-dolarovou alianci než pro existující monetární systém založený na dolarech. Okamžik, kdy už nebude pro dolar možný návrat, může být daleko blíže, než se obecně myslí. Ve skutečnosti zelené bankovky možná už bodem, za kterým pro ně není návratu, a neodvratně se propadají po dráze k bezvýznamnosti, už prošly.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com