Policejní komisaři naléhají na Metropolitní, aby do jejich nových vodních děl přidávali ultrafialové barvivo k vystopování lidí, kteří byli touto zbraní zasaženi, řekl šéf nad policií Borise Johnsona (londýnského starosty). Stephen Greenhalgh, náměstek starosty pro policii a zločinnost, řekl členům londýnské městské rady, že policie a komisaři vyšetřování zločinů po celé zemi prosazují jako zbraň ke kontrole davů „chytrou vodu“. Tato látka zůstane neviditelná, dokud se na ty touto vodou zasažené neposvítí ultrafialovým světlem, kdy začne žlutě fluoreskovat a identifikuje je, že byli na protestu či v jiné situaci, kdy šlo o veřejný pořádek.


Chytrá voda se normálně používá jako neviditelné označení cenného majetku, jako notebooků, aby mohla policie vypátrat jejich vlastníky, pokud je někdo ukradne, a také k trvalému označkování oděvů lidí účastnících se vloupání.

Greenhalgh řekl, že mezi policejními komisaři existuje široké „názorové spektrum“ ohledně plánů na nákup těchto zbraní.

„Někteří z komisařů uznávají, že existují, případy, kdy se hodí, ale nechtěli by, aby se to používalo,“ vysvětloval.

„Máme úplně stejně jiné komisaře, kteří jsou vehementně pro tohle, a navrhují přidávání chytré vody do vodních děl, aby se pak lidé identifikovali. Spektrum názorů je široké.“

Greenhalgh učinil tato odhalení při zasedání Komise pro policii a zločiny londýnské městské rady, která zkoumá historii starostova vedení policie.

Komisaři z jiných policejních sil neučinili žádné přímé rozhodnutí ohledně této pravomoci Metropolitní policie, ale jejich rady se často vyžadují jen k záležitostem, které by mohly mít celonárodní důsledky.

Londýnský starosta už koupil pro Metropolitní policii tří vodní děla, ale oprávnění k jejich použití ještě bude muset vydat ministr vnitra.

Metropolitní policie říká, že tento kanón vyplňuje „mezeru v taktice udržování veřejného pořádku“, existují ale i určité obavy z této zbraně, která může lidi i zabít či oslepit, že by mohla u policie vytvořit základnu k nepřiměřenému nasazování síly.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: buzzfeed.com