Dolar se může opět zatřást. Podle ruského ministerstva financí jsou čínské společnosti připraveny na transakce s Ruskem v rublech a jüanech. „Začátek operace v národních měnách může dát impuls k dalšímu rozvoji hospodářské spolupráce mezi Ruskem a Čínou,“ řekl dnes ruský ministr financí Anton Siluanov. Čínské společnosti jsou podle něj připraveny investovat do ruských infrastrukturních projektů na Dálném východě, píše ITAR-TASS.


O tom, že Čína není nejšťastnější z toho, že rezervní měnou je americký dolar, se ví už delší dobu. Stejný názor má i Moskva, a tak je tento krok logickým vyústěním.

Někteří ekonomičtí komentátoři již psali i to, že hegemonie amerického dolaru je za námi. Argumentují zejména obrovskou zadlužeností USA. Ptají se, zda může být měna takto zadlužené země rezervní.

Russia Beyond the Headlines cituje amerického byznysmena Russa Wintera, který tvrdí, že válka o rezervní měnu je již v plném proudu. Čína podle něj už zaútočila na dolar.

Vytvořilo se jakési „pásmo jüanu“, ve kterém je Rusko, Írán, Angola, Súdán, Venezuela a Čína.  Tyto země se dohodly, že si za ropu budou platit jüanem . Jde přibližně o 5 milionů barelů černého zlata, za které se nebude platit americkým dolarem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]