Pro iráckou vládu, jejíž ozbrojené síly podle nejméně jedné nepotvrzené mediální zprávy, utrpěly těžké ztráty, to jde od zlého k horšímu. Možná to potvrzuje toto zpráva od Reuters, že ISIS se přes noc nadále sunuli k Bagdádu, že teď ve čtvrtek došli do města, které je jen hodinu od Bagdádu, a které je sídlem čtyřech plynových polí, což je „další zisk sunnitských rebelů, kteří hbitě zabrali ohromné oblasti severně a západně od iráckého hlavního města.“  Do noční ofenzivy spadlo i Mansouriayat al-Jabal, domovské město plynových polí, kde operují zahraniční společnosti, uvedly bezpečnostní síly. Této zemi dva a půl roku po amerických okupaci hrozí, že ji rozervou boje.


Mezi tím džihádisté nadále konsolidují svá území nejen uprostřed země, ale i na klíčových tranzitních bodech do Sýrie, kde jak jsme včera ohlásili, se síly al-Kaiídy těchto dvou zemí sloučily poté, co se síly ISIS a vojska fronty al Nusra přinejmenším v jednom městě zkombinovaly. ISIS nyní kontroluje několik postavení na hranicích se Sýrií a ukradla iráckým silám Američany vyrobené zbraně.

Irák však nebyl ještě úplně paralyzován ani ve světle blížících se kolon a irácké síly ve čtvrtek přes noc provedly letecký útok na rebely držený Tikrit, kde na stadionu přistály tři helikoptéry s komandos, což se jeví jako jejich zatím nejsmělejší protiútok proti sunnitským povstalcům, kteří se valí severem.

[quote align="center" color="#999999"]

Očití svědkové říkali, že v tomto domovském městě bývalého diktátora Saddáma Husseina, které padlo přede dvěma týdny v třetí den bleskové ofenzivy, která jim dala kontrolu nad většinou sunnitských regionů, zuří bitva.

Na ty helikoptéry stříleli, jelikož prolétaly nízko nad městem a přistály na stadionu městské university, řekl bezpečnostní zdroj ze scény. Vláda okamžitě na požadavek o komentář k nočnímu útoku neodpověděla a státní média na to dosud nereagovala.

Zdroj mluvící pod podmínkou anonymity řekl, že v centru kolem universitního areálu propukly zuřivé srážky.

Ahmed al-Jubbour, profesor na zemědělské fakultě této university, popisoval srážky, k nimž docházelo uvnitř fakulty zemědělství a sportovního vzdělávání.

„Viděl jsem na vlastní oči, jak jedna z helikoptér přistála naproti universitě, a viděl jsem srážky mezi tucty militantů a vládními silami,“ řekl.

Možná, že důvod, proč letectvo použilo pouze helikoptéry a ne letouny, spočívá v tom, že jak už jsme před tím referovali, irácké letectvo „má pouze dva modifikované letouny Cessna.“[/quote]

Bez ohledu na to se Bagdád prozatím jeví bezpečný, pokud se ovšem ISIS nepodaří zabrat přehradu Haditha, o níž jsme včera vysvětlovali, že je druhou největší v Iráku, a je to kriticky důležitý zdroj pitné vody pro hlavní město. Pokud by se jí džihádisté zmocnili jako rukojmí nebo hůře, vypustili zadržovanou vodu, tak by záplava nebo i pouhé nesnesitelné životní podmínky v Bagdádu, rychle donutily místní obyvatelstvo, aby se evakuovalo a otevřelo tak cestu ke kritickým, energeticky bohatým oblastem jihu.

Tímhle se budeme zabývat, až na to přijde řada. Prozatím to vypadá, že daleko větší pozornost je zaměřena na Sýrii, jejíž východní části jsou, jak nám ukazuje mapa AFP, v podstatě územím ISIS s tím, že tato skupina al Kaiídy teď kontroluje všechny klíčové pohraniční přechody na irácké straně.

Což možná vysvětluje proč se teď, a možná ve snaze odvrátit pozornost od katastrofických událostí v Iráku, Obama znovu zaměřuje na Sýrii. Podle AP žádá president Barack Obama Kongres o $500 milionů na výcvik a výzbroj prověřených členů syrské opozice.

[quote align="center" color="#999999"]

Vojenský výcvik by prohloubil zapojení Obamovy administrativy do více než čtyřletého konfliktu mezi rebely a silami loajálními syrskému presidentovi Bashar Assadovi. Bude-li tento program Kongresem schválen, tak by zajišťoval skrytý výcvikový a asistenční program amerických zpravodajských agentur. Senátní Komise ozbrojených sil už schválila určitou verzi rozsáhlého zákona o obranné politice autorizující ministerstvo obrany, aby poskytlo „výstroj, dodávky, výcvik a obranné služby“ těm elementům syrské opozice, které byly prověřeny. Senát by předlohu tohoto zákona mohl uzákonit už před srpnovými prázdninami.

President narážel na zvýšenou podporu opozičním silám už minulý měsíc během pronášení proslovu ve West Pointu.

„Při pomáhání těm, kdo bojují za práva všech Syřanů zvolit si svou vlastní budoucnost, jsme také zatlačili proti rostoucímu počtu extremistů, kteří v tom chaosu nachází útočiště,“ řekl Obama kadetům, co absolvovali.[/quote]

Počkejte ale, neudělal tohle Obama právě před rokem, jen aby zjistil, že ty zbraně pak končí v rukou extremistů Al Kaiídy – v podstatě těch samých, proti kterým USA každou minutu začnou vést válku v Iráku? No jistě. Tentokrát má ale Obama nerozbitně odolný plán.

  • USA BUDOU FINANCOVAT JEN UMÍRNĚNÉ SYRSKÉ REBELY, ŽÁDÁ KONGRES

Jo, tak jsou to jen „umírnění“ teroristé, které bude Obama vyzbrojovat. Nikoliv ty jejich radikálnější typy. Jak to ale Obama rozliší? No, od toho jsou přeci průzkumy. Zeptají se: „Prosím vás, popsal byste se jako umírněný nebo extrémistický džihádista al-Kaiídy? Těm, co odpoví správně, zajistíme, že dostanou svá vlastní Američany vyrobená Humvee a trochu tisíc nábojů, aby mohli přes hranice do Iráku střílet americké vojáky.“

Ač bychom si přáli, aby to byl jen žert, tohle bohužel popisuje současný až příliš reálný stav americká diplomacie na Středním východě.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com