Experti jsou znepokojeni vzrůstajícím napětím na Blízkém východě. To, že by tam mohlo dojít k velké válce, je pravděpodobné tak, jako nikdy před tím v souvislosti s úspěchy islamistů, pod jejichž nátlakem se Irák rychle propadá do chaosu. Ozbrojenci ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) se stále víc přibližují k hlavnímu městu Bagdádu. Podle mínění vojenských činitelů je to jejich konečný cíl. Z oblastí již obsazených islamisty prchají místní obyvatelé. Ozbrojenci z ISIL a vůči nim loajální radikální útvary začali útočit na řadu měst na severu Iráku, prozatím už obsadili celou provincii Ninawa a její správní středisko Mosul.


Ozbrojenci pokračující v útoku se přiblížili těsně ke kurdskému Kirkúku. Tady se ale islamisty podařilo zastavit. Jak se ukázalo, jsou Kurdové jedinou reálnou silou v Iráku, která je schopna čelit vážné hrozbě. Bagdád s nimi ale nemůže vážně počítat, je přesvědčen politolog Konstantin Sivkov:

[quote align="center" color="#999999"]

Kurdové chtějí vytvořit svůj vlastní stát, teď prostě využívají situace ve svém zájmu. Takový scénář je výhodný pro Spojené státy, protože v případě, že se odtrhnou od Iráku, pokusí se Kurdové odtrhnout i řadu území od Turecka, Íránu a Sýrie, což bude znamenat oslabení všech těchto zemí. [/quote]

Takže s přihlédnutím ke kurdské neutralitě nelze skupinu Islámský stát v Iráku a Levantě bez zapojení vnějších sil zastavit. A takové síly existují – je to Írán a USA. Elitní jednotky íránské armády a americké bezpilotní létající přístroje jsou schopny změnit průběh války ve prospěch irácké vlády.

Jak ale zdůrazňují experti, bude to pouze taktické vítězství. Vojenská invaze USA do Iráku, k níž došlo v roce 2003 pod vymyšlenou záminkou a navzdory mezinárodním normám, uvedla do chodu proces rozpadu tohoto státu, a ten už se nedá zastavit. Po desetiletí se tato země rozpadá na tři části – kurdskou, šíitskou a sunnitskou. Největším neštěstím je ale to, že se mezikonfesní válka může rozšířit na celý region, prohlásil v interview pro Hlas Ruska turecký vojenský expert Koray Gürbüz:

[quote align="center" color="#999999"]

V tomto regionu je už od roku 2006 v plném proudu šiitsko-sunnitská konfrontace. Mám za to, že ISIL se neobjevil jen tak z ničeho nic, nečekaně, a nebyl by tak mohutný jen díky vlastním silám. Podle mne je Islámský stát v Iráku a Levantě pouze jedním z nástrojů realizace projektu Velkého Blízkého východu postupně realizovaného Spojenými státy v tomto regionu. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru