“Je to Al-Káida? Není to Al-Káida?” Když přijde na poslední boje v Iráku, nikomu není úplně jasné, jakou úpravou značky Al-Káidy ta ISIS/ISIL je. Zde je o tom spolu s mapou dne pár úvah od Stratforu. Bitvy v celém pásu severního Iráku pokračují, při nich je dřihádistická skupina Islamistického státu Iráku a Levanty vrhána proti iráckým bezpečnostním silám a jejich spojencům. Islamistický stát Iráku a Levanty známý také jako ISIL využívající taktiku, udeř a uteč, se snaží udržovat irácké bezpečnostní síly rozptýlené a pod tlakem.


ISIL toho dosáhla úderem na oblasti, kde jsou bezpečnostní síly slabé, a stahuje se z oblastí, kde má Bagdád koncentrované své bojové síly. Džihádisté usilovně pracují, aby zlepšili své odborné dovednosti tím, že rozvíjejí svůj um v rozsahu od vedení složitých přepadů po efektivní využívání výzbroje Irácké armády k překvapivým nájezdům. ISIL rovněž usiluje o rozvoj lepších vztahů s místními komunitami sunnitů.

V minulosti za dnů Al-Káidy v Iráku a jejího předchůdce Jamaat al-Tawhid a Jihad, založených Abu Musab al-Zarkawim, byli tito militanti přítomni v provincii Anbar – a samozřejmě i v Mosulu. Během Irácké války považovaly americké ozbrojené síly Mosul za jednu z klíčových vstupních bran pro vstup do země pro zahraniční bojovníky Al-Káidy v Iráku. ISIL se snaží udržet nátlakovou linii od Mosulu na severu, přes Tikrit jižněji až k Bagdádu podél říčního údolí Tigridu. Tohle údolí řeky Tigris obsahuje četné energeticky strategické oblasti včetně ropné rafinerie u Baiji. Ač je tato rafinerie pořád ještě pod státní kontrolou, odpovídají oblasti, kde operuje ISIL, z velké části oblastem, kde byla aktivní během vrcholu sunnitského povstání v Iráku mezi lety 2004-2006 Al-Káida. Místo abychom mluvili o prvních útocích nebo o nové ofenzivě, akce ISIL mají více charakter opětovného povstání v historických oblastech těchto někdejších operací.

Operace ISIL v Mosulu a v širší provincii Ninive nepřekvapují. To, co překvapuje, je míra úspěšnosti, s jakou ISIL zvládla provést v tomto regionu svou ofenzivu. Tento úspěch má bezpochyby mnoho co dělat s místními silami a s kmeny, které buď ISIL pomáhaly, nebo se rozhodly nebojovat s pronikáním této skupiny do Mosulu. V tomto městě o skoro 2 milionech obyvatel, kdyby se ISIL nedostalo sympatií místních lidí, tak by těžko vykořenila irácké síly v této oblasti s pouhým 1 000 až 2 000 bojovníků. Irácké bezpečnostní síly měly navíc v této oblasti kolem 10 000 příslušníků svého personálu v Mosulu a kolem. Přes zběsilost útoků ISIL skutečnost, že velká část těchto sil utekla – zahazujíc uniformy, zbraně a vozidla – naznačuje vážné strukturální a morální problémy v těchto silách, které by šly v jisté míře připsat i tomu, že velké procento sunnitských vojáků v jejich řadách není ochotna se ISIL postavit za iráckého ministerského předsedu Nouri al-Malikiho. Alarmující rychlost postupu militantů napříč tímto důležitým regionem Středního východu by sem mohla zatáhnout jak regionální mocnosti, tak i Spojené státy.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com