Teď, když už nějací 25-letí programátoři s PhD z matematiky konečně vypočítali, co ta věc zvaná Irák znamená, a proč by se ty titulky kolem měly v algoritmech započítat do tradingových signálů – zvláště těch týkajících se ropy – tak tu k jejich využití dáváme shrnutí posledních událostí v Iráku, a také by to mohl využít každý další, komu není jasné, proč je ropa zpátky na úrovni, jako jsme od loňského léta neviděli. Z širšího hlediska (přes RanSquawk):


[quote align="center" color="#999999"]

  • Situace v Severním Iráku se nadále zhoršuje, jelikož se extremisté ze skupiny ISIS/ISIL zmocnili kontroly nad Mosulem a pak vstoupili i do Tirkitu, který byl později dobyt zpět, tj. v severním Iráku u ropovodu Ceyhan-Kirkuk, který přenáší 1,6 mil barelů denně. Síly ISIS/ISIL si pak od iráckých sil vybojovaly rafinerii Baiji, tj. hlavní rafinerii v Iráku. (BBT/RTRS)
  • Srážky mezi iráckými silami a militanty teď probíhají u Ramadi, 100 km od Bagdádu, jelikož síly extremistů ISIL se tlačí k iráckému hlavnímu městu. (BBG)
  • Irácký ministr ropy řekl, že USA plánují bombardování Severního Iráku a popřel, že by ISIL na Severu zabraly rafinerii Baiji. Ropný ministr rovněž řekl, že průměrný export irácké ropy je 2,6 mil barelů denně, irácká produkce ropy je 3,166 mil barelů denně a produkce Kirkuku je 167 000 barelů denně a Irák má na skladě ropné produkty a nebude zvyšovat dovozy. (BBG/RTRS
  • )Washington sliboval zvýšit pomoc Iráku a uprostřed strachu z rozpadání iráckých ozbrojených sil tváří v tvář útokům militantů zvažuje provedení útoků. (RTRS) [/quote]

A podrobnosti:

Jak hlásí WSJ, poté, co tvrdé jádro Al-Káidy točící se kolem ISIS (nemá to žádný vztah ke Sterling Archer) včera převzalo Saddámovo domovské město Tirkit, dostal se Irák ve čtvrtek blíže k hraně všeobecného sektářského konfliktu, jelikož kurdské síly převzaly kontrolu nad metropolí provincie ropou bohatého severu a sunnitské milice se svolávají k útoku na dvě města vyznávající šiítské muslimství. Kurdské milice známé jako pešmerga řekly, že zaujaly pozice v klíčových vládních instalacích v Kirkúku, jelikož síly vlády ministerského předsedy Nouri al-Malikiho pod dominancí šiítů opustily své pozice a v děsu uprchly před postupujícími Sunnitskými militanty, řekl činitel z kanceláře guvernéra provincie.

Reuters dodává: „Celý Kirkúk už padl do rukou pešmergy,“ říká Jabbar Yawar. „V Kirkúku teď už nezůstává žádná irácká armáda.“

To následně ohrozilo provoz klíčového ropovodu Kirkuk-Ceyhan s kapacitou 1,6 M barelů denně.

Tato milice operuje u ústředí 2. divize Irácké armády. Tento činitel řekl, že západní část provincie Kirkúk zůstává pořád ještě pod kontrolou bojovníků Islamistického státu Iráku a al-Shamu, čili ISIS, výhonku Al-Káidy.

Abu Mohammed al-Adnani, mluvčí Islamistického státu Iráku a al-Shamu, řekl, že tato Al-Káidou inspirovaná skupina bude postupovat na Karbalu a Najaf, stejně jako na hlavní město Bagdád, hlásí Associated Press s citacemi audio-prohlášení.

Avšak, jak jsme ukázali už včera, konečným cílem ISIS není nic jiného než město Bagdád a úplné svržení irácké vlády.

Militanti v Tikritu sestavili vojenské výbory, aby řídily města, která zabrali, říkají obyvatelé.

„Přišli do mého města po stovkách a řekli, že nepřišli kvůli krvi nebo pomstě, ale aby usilovali o reformu a nastolili spravedlnost.

Vybrali penzionovaného generála, aby řídil město,“ řekl přední jednoho kmene z města Alam severně od Tikritu.

„Naším konečným cílem bude Bagdád, k rozhodující bitvě dojde tam, tohle jejich vůdce ze skupiny militantů neustále opakoval,“ řekl tento předák z kmene.

Ve středu mocný šiítský vůdce Moqtada al-Sadr naléhal na své stoupence, aby zformovali jednotky k obraně těchto dvou měst, která jsou šiíty spolu s Mekkou a Medínou v Saúdské Arábii považována za posvátná.

Než Mahdiho armáda pana Sadra v roce 2008 suspendovala svou činnost, tak se odhadovalo, že má skoro 60 000 členů, a hrála významnou roli v sektářském konfliktu mezi sunnity a šiíty v této zemi.

Jeho apel na vojenskou mobilizaci přišel poté, kdy pan Maliki řekl, že vláda vyzbrojí občany, kteří budou dobrovolně bojovat s militanty, když v úterý padl Mosul.

V Bagdádu se přistoupilo k bezpečnostním opatřením, aby se sunnitským militantům zabránilo ve vstupu do města, které je samo rozdělené na sunnitské a šiítské čtvrtě a v letech 2006-2007 za americké okupace už zažilo zuřivé pouliční boje.

* * *

Zabrání Kirkúku Kurdy okamžitě převrátilo křehkou rovnováhu moci, která držela Irák od pádu Saddáma pohromadě.

Iráčtí Kurdové si od roku 2003 vedli dobře, řídili si své vlastní záležitosti, přičemž dostávali pevně určené procento z celkových výnosů této země z ropy. Když ale získali plnou kontrolu nad Kirkúkem – a ohromnými zásobami ropy pod ním – tak si mohou vydělávat více sami, a odstraní to pro ně pobídky, aby zůstávali součástí hroutícího se Iráku.

Malikiho armáda ztratila kontrolu nad značnou částí údolí Eufratu západně od hlavního města ve prospěch ISIL už loni, a s tím, jak se jí tento týden vypařila armáda v údolí Tigridu na severu, tak by vládě mohla zůstat kontrola jen nad Bagdádem a nad oblastmi na jihu.

Tohle získávání pozic rovněž v podstatě ponechává v rukou ISIL dlouhou pouštní hranici mezi Irákem a Sýrií, takže mohou pokračovat se svým vyhlášeným cílem tuto hranici zcela smazat a vytvořit jediný stát řízený na základě středověkých islamistických principů.

Maliki pád Mosulu popsal jako „konspiraci“ a řekl, že ty bezpečnostní síly, které opustily své pozice, budou potrestány. Rovněž řekl, že Iráčané v několika provinciích vstupují do armádních brigád, aby bojovali s ISIL.

ISIL v prohlášení na svém twitterovém účtu uvedla, že zabrání Mosulu je součástí plánu na „dobytí celého státu a jeho vyčištění od kacířů,“ když mluvil o provincii Ninive, které je toto město metropolí.

Militanti po zabrání některých měst rovněž údajně popravovali vojáky a policajty.

* * *

A tak zatímco to výše uvedené vysvětluje dnešní špičku v cenách ropy, tak má svět teď ke sledování další geopolitickou horkou zónu po sledování čínsko-japonského námořního konfliktu, čínsko-vietnamské eskalace, thajského stanného práva, ukrajinské občanské války a teď k tomu přibyl i kolaps Iráku, tudíž čekejte, že posádky k manipulaci kurzů USD/JPY rozpoutají dostatečnou hybnost, aby vyslaly S&P 500 k novým výšinám všech dob.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com