Úřady Evropské unie požádaly Bulharsko, aby suspendovalo práce na plynovodu Gazpromu Jižní proud na základě toho, že tento projekt porušuje zákony EU, což je krok, který hrozí, že zažehne napětí mezi Ruskem a 28 zeměmi tohoto bloku. Tento poslední krok proti Moskvě oznámila Evropská komise v úterý po pokroku z pondělního večera v řešení oceňovací pře, která hrozí, že rozvrátí ruské dodávky plynu přes Ukrajinu. Ale Evropská komise, tj. výkonná složka EU, říká, že Jižní proud porušuje pravidla EU, která zakazují dodavatelům plynu, aby kontrolovali přístup k plynovodu, a na tom vázne schvalovací proces tohoto projektu.


Bulharsko, historicky blízké k Rusku, o stavbě tohoto plynovodu rozhodlo jako o národní prioritě.

„Zatímco probíhají diskuse s bulharskými úřady, tak jsme požádali bulharské úřady, aby dokud nedojde k plnému souladu se zákony EU, projekt zatím suspendovaly,“ řekla Reuters mluvčí Komise Chantal Hughes.

Ta rovněž řekla, že Komise poslala bulharským úřadům formální nótu žádající o informace, což je předběžné opatření, které by nakonec mohlo vést k proceduře plnocenného zásahu a k možným pokutám.

Bulharský ministr energetiky, rozhodný zastánce tohoto projektu jako prostředku posílení energetické bezpečnosti a vytváření pracovních míst řekl, že nemůže uvěřit, že by za to mohlo být Bulharsko sankcionováno, a apeloval na dialog s Bruselem o pokračování, hlásí Reuters.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org