Včera, když po prvním dnu Putinovy návštěvy Číně tyto dvě země neoznámily dokončení onoho dlouho očekávaného „svatého grálu“ plynových dohod, se vyrojila trocha obav a úděs, že se to snad zaseklo na dohadovačkách o ceny. Nezaseklo: před chvílí ruský Gazprom a čínský CNPC oznámily, že po desetiletí vyjednávání tyto dva národy podepíší 30 letý kontrakt v hodnotě asi $400 miliard. A spolu s tím, jak Západ dělá vše proto to, aby si Rusko odcizil, tak jej vhání do čínské náruče, takže tohle je pouze začátek toho, co bude daleko užším komerčním (i politickým) souručenstvím mezi Čínou a Ruskem.


Prozatím nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o cenách v této dohodě, které jsou podle CEO Gazpromu Alexeje Millera „obchodním tajemstvím“, a o nichž se předpokládá, že k nim bude patřit ruská dodávka 38 miliard kubických metrů plynu do Číny ročně přes nový východní plynovod propojující obě země.

Podle Itar-Tass dosahuje kompromis mezi ruským monopolním vývozcem plynu Gazprom a Čínskou národní ropnou společností (CNPC) ohledně ceny ruského plynu odhadem $75 miliard s odkazem na místo-šéfa Fondu národní energetické bezpečnosti Alexeje Grivače. Rozdíl v ceně za 38 a 60 miliard kubických metrů dodaných ročně je $1,5 miliardy a $2,5 miliardy, dodal, takže předmět těchto vyjednávání je dost významný.

Gazprom očekával základní cenu $400 za 1 000 kubických metrů, řekl v dubnu expert Eurasijského rozvojového výzkumného střediska při čínské Státní radě, zatímco CNPC navrhovala $350-360 za 1 000 kubických metrů.

RIA má další podrobnosti:

[quote align="center" color="#999999"]

Podle Millera až ve 4 h ráno místního času bylo teprve jasné, že „všechny principiální problémy byly už vyřešeny.“

Rusko s Čínou předjímají poskytování „preferenčního daňového režimu,“ řekl Miller žurnalistům, „aniž by uvedl podrobnosti.“

Rusko před tím navrhlo vynulování těžební daně z plynových polí dodávajících palivo Číně, zatímco čínští činitelé projevili svou připravenost zrušit dovozní daně na plyn z Ruska, řekl v úterý CEO Rosněftu Igor Sečin.

Akcie Gazpromu vyrostly po těchto zprávách o podepsání dlouho očekávaného kontraktu na dodávky plynu o 0,9 procenta. Ruské akcie v úterý vyrostly uprostřed pozitivní předehry po prvním dnu návštěvy presidenta Vladimira Putina v Šanghaji.

Gazprom podepsal v březnu 2013 se CNPC memorandum o porozumění o plánovaných dodávkách plynu do Číny přes východní trasu přes plynovod Moc Sibiře. Podepsání kontraktu se už několikrát zdrželo, neboť těmto dvěma stranám se nepodařilo dosáhnout dohody ohledně otázek ocenění, což bylo hlavní překážkou. Současná překážka presidenta Putina v Číně znamená konečnou fázi tohoto vyjednávacího procesu.

CEO Gazpromu už před tím řekl, že by tato společnost mohla dostat od Číny za plyn platbu dopředu, takže plyn by mohl začít proudit už v roce 2018.

Plánovaný projekt má mít odhadovanou kapacitu přepravy až 38 miliard kubických metrů ročně, což by později mohlo vyrůst na 60 miliard kubických metrů. [/quote]

Potom tohle od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Memorandum o porozumění bylo podepsáno za přítomnosti ruského presidenta Vladimira Putina a čínského presidenta Xi Jinpinga během druhého dne Putinovy dvoudenní státní návštěvy v Šanghaji. Cena, jakou Čína bude za ruský plyn platit, zůstává „obchodním tajemstvím,“ uvádí CEO Gazpromu Alexej Miller. Plyn se do Číny bude dodávat přes východní plynovod „Moc Sibiře.“

Producenti RT byli o této průlomové energetické dohodě informováni před jejím podepsáním už po rozhovoru s Millerem.

Gazprom podle této dlouhodobé dohody začne rostoucí čínské ekonomice dodávat 38 miliard kubických metrů zemního plynu ročně během následujících 30 let počínaje rokem 2018. Podrobnosti o dohodě prosakovali už déle než 10 let s tím jak Moskva s Pekingem vyjednávali o cenách plynu a trasách plynovodu stejně jako o možné čínské účasti na ruských projektech

.Těsně před Putinovou návštěvou v Šanghaji ruský ministerský předseda Dmitrij Medvěděv poskytl ujištění, že dohodnuté ceny budou férové.

„Jedna strana chce vždy prodávat za vyšší cenu, zatímco druhá chce nakupovat za nižší cenu,“ řekl Medveděv. „Věřím, že dlouhodobě bude cena férová a zcela srovnatelná s cenami evropských dodávek.“

K velkému průlomu v jednání došlo v neděli, kdy si šéf Gazpromu Alexej Miller v Pekingu sedl se svým protějškem z CNPC Zhou Jinpingem, aby prodiskutovali konečné podrobnosti včetně vzorců ocenění.


Ač je pořád Evropa největším ruským energetickým trhem – který v roce 2013 koupil více než 160 miliard kubických metrů ruského zemního plynu – využije Moskva každé příležitosti, aby diverzifikovala své dodávky plynu a zvýšila svou přítomnost na asijském trhu.

„Nehledal bych za tím politiku, ale je nepochybné, že dodávky energie do asijsko-pacifického regionu znamenají značný příslib pro budoucnost,“ řekl Medveděv.

Gazprom a CNPC v říjnu 2009 podepsaly rámcovou dohodu o projektu Altaj, která předjímá postavení plynovodu zásobujícího zemním plynem ze sibiřských polí přes západní část rusko-čínské hranice.

V březnu 2013 Gazprom a CNPC podepsaly memorandum o porozumění o ruském plynovodu do Číny přes tzv. trasu ‚Moc Sibiře‘. Až budou oba plynovody zprovozněny, může Rusko Asii dodávat 68 miliard kubických metrů plynu ročně.

Loni Čína spotřebovala asi 170 miliard kubických metrů zemního plynu a očekává se, že do roku 2020 ho bude spotřebovávat 420 miliard kubických metrů ročně. [/quote]

Bez ohledu na to, jaká nakonec bude konečná cena, a zda bude mít ve vyjednávání navrch Čína nebo Rusko, závěrečný výstup je tu a je reálný: Barack Obama v důsledku své katastrofální zahraniční politiky v posledních dvou měsících dotlačil Rusko nakonec do náručí Číny, což kulminovalo dohodou, se kterou si deset let pohrávali, a nikdy nebyla jistá, dokud nedošlo k Ukrajinské krizi.

A ano, tohle bylo už od prvního dne předvídatelné. Tohle jsme řekli přesně přede dvěma měsíci:

[quote align="center" color="#999999"]

Pokud bylo záměrem Západu svést Rusko s Čínou dohromady – jednu přírodními zdroji oplývající (ač „poněkud“ zkorumpovanou) supervelmoc a druhou lokomotivu fixního kapitálu i práce (ač s „poněkud“ nešikovně alokovaným kapitálem a plnou úvěrových bublin) – aby vedly procesy marginalizace dolaru a povzbudilo je to k bilaterálnímu obchodu v rublech a renminbi, pak jdou věci určitě „podle plánu.“

Prozatím ještě nedošlo k žádnému významnějšímu vývoji v důsledku posunu geopolitické osy, při němž jsme viděli prudký pokles globálního vlivu směrem od USA a Skupiny 7 (nejinsolventnějších národů světa) po zpackaném pokusu o syrskou intervenci a nekrvavé anexi Krymu Ruskem, to se ale brzy změní. Protože zatímco je Západ den za dnem zaujat vývojem na Ukrajině a tím, jak zastavit ruskou expanzi přes usmiřování (což je těžko vítězná taktika, jak se ukázalo na událostech ze 30. let), tak Rusko zase jednou přemýšlí 3 kroky dopředu … a několik dalších kroků směrem na východ.

Zatímco Evropa se zuřivě shání po nalezení alternativních zdrojů energie, pokud by Gazprom vytáhl špunt z exportu zemního plynu do Německa a Evropy (tak je okamžitý nárůst cenu plynu pro Ukrajinu o 40% nejspíš nejlepší ukázkou toho, jaké by to mohlo mít výstupy), a Rusko mezi tím připravuje oznámení „Svatého grálu“ energetické dohody, a to s nikým menším než s Čínou, což je krok, který vyšle geopolitické rázové vlny po celém světě a tyto dva národy sváže do komoditami podložené osy. Takové, jak jsme zejména na těchto stránkách naznačovali, jaká položí základy pro novou, společnou komoditami podloženou rezervní měnu, která obejde dolar, což je cosi, co Rusko před chvílí naznačilo, když jeho ministr financí Siljuanov řekl, že Rusko se letos může zdržet zahraničních půjček. Přeloženo: obejít Západní nákupy ruského dluhu, financované čínskými nákupy amerických pokladničních poukázek, a jít přímo ke zdroji. [/quote]

Zde je, co se nejspíš stane následovně, jak to vysvětlila Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Igor Sečin před shromážděnými médii den poté v Tokiu Západní vlády varoval, že více sankcí na Moskvu kvůli zabrání toho černomořského poloostrova Ukrajině bude kontraproduktivních.

Poselství mezi řádky nesoucí se od tohoto šéfa největší ruské ropné společnosti Rosněft bylo jasné: Pokud Evropa a Spojené státy budou Rusko izolovat, podívá se Moskva po nových obchodech, energetických dohodách, vojenských kontraktech a politických aliancích na Východě.

Pro Moskvu je Svatým grálem dohoda o dodávkách zemního plynu s Čínou, která je po letech vyjednávání zjevně teď už blízko. Ta by mohla být podepsána, až Putin v květnu navštíví Čínu, tam by to mohl vyřídit, aby ukázal, že globální moc se přesunula východním směrem a on, že Západ nepotřebuje. [/quote]

Abychom to shrnuli: zatímco se největší geopolitický tektonický posuv od studené války zrychluje s nevyhnutelným upevňováním „Asijské osy“, tak Západ monetizuje svůj dluh, rochní se v papírovém bohatství vytvořeném největší manipulací akciových trhů všech dob, přičemž spolu s tím zkouší vysvětlit, proč ta 6,5% nezaměstnanost není vlastně ukazatelem slabé ekonomiky, nýbrž z každého ekonomického ukazatele přinášejícího zklamání obviňuje počasí, a spolu s tím je každičký člověk fascinován hlavně hledáním toho zmizelého letadla.

Abychom uzavřeli shrnutím tradičního stavu geopolitické rovnováhy: Putin (zase) vyhrál, Obama (zase) prohrál a monument postavení dolaru jako světové rezervní měny zase utrpěl další ohyzdnou ránu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com