S tím, jak Agentura národní bezpečnosti (NSA) špehovala nejen ve Spojených státech, nýbrž i po celém světě, bylo jen otázkou času, než nějaká společnost vyvine produkt schopný fungovat mimo jejich dosah. Pár ve Švýcarsku sídlících firem – Silent Circle a Geeksphone – ve společném podniku vyvinuly chytrý telefon, který teprve přijde na trh, a jehož „cílem jen vzít soukromí do vlastních rukou a ochránit se před kýmkoliv, kdo chce šmírovat vaše soukromá data – třebas i NSA,“ uvádí přípis od Mashable. Tento telefon zvaný Blackphone je součástí projektu podporovaného četnými důležitými osobnostmi na poli počítačové bezpečnosti.


Do tohoto seznamu patří Phil Zimmerman, tvůrce protokolu šifrování dat PGP (Pretty Good Privacy). Pamatujete na něj?

 

‚Blackphone uživatelům poskytne vše, co pro soukromí potřebují‘

Jak hlásí Mashable:

[quote align="center" color="#999999"]

Srdcem Blackphonu je „na bezpečnost orientovaný“ výtvor Androidu zvaný PrivatOS. Je nezávislý na provozovateli a prodejci a uživateli umožňuje vysílat a přijímat bezpečná telefonní volání a video-chaty, vym ěňovat si bezpečné texty stejně jako přenášet a uchovávat soubory. [/quote]

Přesná specifikace telefonu bude teprve publikována, avšak Mike Janke, CEO Silen Circle, tvrdil, že toto zařízení bude chytrým telefonem „vyšší třídy“.

Je tomu ale tak, že tím hlavním účelem u tohoto telefonu nebude oslnit; spousta chytrých telefonů má úžasné aplikace a schopnosti. Tato vývojová firma však uvádí, že přitažlivost Blackphonu spíše spočívá v ochraně soukromí, říká Zimmerman.

„Blackphone poskytuje uživatelům vše, co potřebují, aby zajistili soukromí a kontrolu jejich komunikací spolu se všemi dalšími vlastnostmi, které si navykli očekávat od chytrých telefonů vyšší třídy,“ řekl.

Více z technické stránky Mashable:

[quote align="center" color="#999999"]

Ty dvě společnosti za tímto projektem tvoří zajímavou kombinaci. Silent Circle je v USA sídlící společnost zaměřená na šifrování; Geeksphone je španělská společnost, která je za vývojářskými nástroji pro Firefox OS. [/quote]

Odhalení Blackphonu je plánováno na kongres Mobile World 24. února v Barceloně ve Španělsku.

Janke v interview s Mashable řekl, že projekt bude „ve všech směrech open source,“ což potvrzuje, že zabudovaný operační systém Android, na kterém zařízení poběží, bude také open source.

„Zabere nám to možná pár měsíců, než to všechno dáme dohromady, ale bude to,“ řekl s dodatkem, že další podrobnosti ohledně projektu nebudou zveřejněny, dokud nebude telefon opravdu spuštěn. Ještě nejsou k dispozici ani podrobnosti o tom, kolik to zařízení bude stát.

 

Za Blackphone si může NSA sama

Není pochyb, že Blackphone, pokud se ukáže jako adept k zamezení šmírování NSA, uhodí na strunu celého světa – ale zvláště USA, kde si Američané cení svého soukromí a jsou obecně podezíraví k aktivitám NSA.

Co je úplně stejně jasné, je to, že bude-li ten telefon pracovat tak, jak se inzeruje, tak to vyvolá obavy u NSA – stejně jako u ostatních zpravodajských služeb jiných vlád – že si tohle zařízení vyberou a budou ho široce využívat zločinci a teroristé, což jim daleko ztíží jejich práci i na legitimním sběru zpravodajství.

Kdo za to ale může? Je to samozřejmě vina NSA.

Kdyby se tato agentura nezvrhla – a nevymetala každičké smítko elektronických dat, co jen může pro ty po sobě následující americké administrativy a americké Kongresy shromáždit – tak by neexistovala potřeba takovýchto produktů i jen pro běžné občany doufající, že si udrží a zachovají soukromí.

Pro super-tajná zařízení k udržení soukromí by trh neexistoval, nebýt potřeby.

Co je na tom nejhorší, je to, že masivní domácí a globální špehování prováděné NSA nebylo při tom ani moc efektivní, jak zjišťuje panel Bílého domu. Jak to ohlásily NBC News:

[quote align="center" color="#999999"]

Člen revizního panelu Bílého domu o dohledu NSA řekl, že byl „naprosto“ překvapen, když objevil, že této agentuře chyběly důkazy, že by ten hromadný sběr záznamů o telefonních hovorech zmařil nějaký teroristický útok.

„Bylo to: ‚No, těbůh? Co s tím naděláme?‘“ řekl Geoffrey Stone, profesor práva z University of Chicago, při interview s NBC News. „Výsledky byly strašně chabé.“ [/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  naturalnews.com