„Ve kterém okamžiku ty lidi začneme prostě nazývat Stasi?“ zeptal se mě dnes kamarád u kafe. Mluvil samozřejmě o posledních zprávách z Guardian – z toho samého britského listu, který vydal původní vynašečské interview Edwarda Snowdena. Nejdříve se svět dověděl, že program PRISM od NSA monitoruje téměř VEŠKERÝ internetový provoz celého světa. Teď Guardian hlásí, že NSA a její britský protějšek GCHQ ‚zlomily kódy“ po celém Internetu, které bývaly považovány za nezlomitelné.


Např. Dropbox je populární úložiště souborů a nástroj ke sdílení, který uživatelům umožňuje stahovat soubory obnášející gigabyty na své servery. A ti tvrdí, že jejich bezpečnostní protokoly zašifrují přenos souboru od jednoho konce ke druhému.

(Samozřejmě, že politika soukromí Dropboxu rovněž velice jasně uvádí, že s radostí vydají vaše data jakékoliv agentuře k vynucování zákona, která je o to požádá…)

Avšak NSA tvrdí, že má kraklé HTTPS a protokoly Secure Socket Layer, které šifrují digitální komunikaci.

A samozřejmě uniklo, že Microsoft je už s NSA natvrdo v posteli, takže této agentuře poskytuje přístup k uživatelům Microsoft Outlook zadními vrátky.

Snad právě tohle myslel CEO Lavabitu Ladar Levison, když řekl: „Kdybyste o e-mailu věděli to, co vím já, možná byste ho už nepoužívali.“

(Lavabit byl poskytovatel zabezpečeného emailu, který se nedávno sám zavřel, než aby se „stal komplicem zločinů proti Americkému lidu.“)

 Musím vám ale říci, že mám ohledně tvrzení NSA hluboké pochybnosti.

Vypadá to, že se holedbají, že mají kraknuté téměř všechno, a že mají k software pro soukromí přístup zadními dvířky. To je ale prakticky nemožné.

Spousta dnešního šifrovacího software je ve skutečnosti ‚open source‘. To znamená, že ten softwarový kód je volně dostupný každému.

Vynikajícím příkladem je GNU Privacy Guard (GPG). GPG je otevřený zdroj (open-source), volně dostupná alternativní verze k původnímu software PGP od Phila Zimmermana. A ten se široce používá k zašifrování souborů a emailů.

Ale protože je GPG otevřený zdroj, tak je ten softwarový kód dostupný, aby si ho prohlédl kdokoliv, prověřil ho a modifikoval. Pokud by tam byl jakýkoliv přístup pro NSA zadními dvířky, tak už by ho tisíce lidí našly.

Ani nemluvě o tom, že proniknutí zašifrování 2048 bitovým klíčem může zabrat něco mezi tisíci lety až po deset milionů let i s těmi nejrychlejšími super-computery.

V důsledku toho je NEMOŽNÉ, aby NSA měla kraklé všechno. A hodnotím to tak, že tohle je jen zastrašovací kampaň.

NSA chce, aby si lidé mysleli, že takovéto schopnosti mají.

A pokud si budou všichni myslet, že NSA je Větší brácha Velkého bratra, vševidoucí a vševědoucí, tak nejenže budou všichni zastrašení, ale všichni prostě přestanou používat šifrování.

Konec konců proč se trápit sháňkou po šifrování a dešifrování, když si NSA může obsah vašich emailů přečíst?

Není snad v zájmu NSA, aby si lidé mysleli, že tato agentura je všemocná? Já jim to ale nebaštím. Ti lidé jsou vážně zlovolní. Nemají ale žádnou super-moc.

Když se udělá šifrování emailů dobře, je to pořád dobrá volba. A existuje spousta open-source nástrojů, které stojí za uvážení pro použití.

Více se o nich můžete dočíst v naší volné zprávě – Jak ukázat NSA vztyčený prostředník. A pro členy naší prémiové služby Souvereign Man: Důvěreně, brzy obdržíte návod krok za krokem speciálně pro šifrování emailů. Více se dovíte, když to budete sledovat u nás.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com