Už je slavný příběh, že vynašeč z NSA Edward Snowden použil k soukromé komunikaci s Glennem Greenwaldem a dalšími reportéry zašifrovaný e-mailový účet. Krátce poté, co bylo odhaleno, že Snowden použil Lavabit, tak je americká vláda dotlačila, aby po deseti letech své služby zavřeli. Vlastník Lavabitu Ladar Levison obdržel soudní příkaz, aby vydal všechna soukromá e-mailová data uživatelů. Ten odmítl a řekl, že „se nestane spolupachatelem zločinů proti Americkému lidu.“


Levison tvrdí, že mu dali dvě volby: spolupracovat s úřady nebo zavřít. Ten odvážně svému podniku a živobytí řekl na protest proti digitálnímu policejnímu státu sbohem.

Zde je celý dopis uživatelům týkající se zavření:

[quote align="center" color="#999999"]

Moji spolu-uživatelé,

Byl jsem donucen učinit těžké rozhodnutí: buď se stát komplicem zločinů proti Americkému lidu, nebo odejít od téměř deseti let tvrdé práce s tím, že zavřu Lavabit. Po důkladném zpytování duše jsem se rozhodl suspendovat operace. Přál bych si, abych se s vámi mohl legálně podělit o události, které mě k tomuto rozhodnutí vedly. Ale nemohu. Cítím, že si zasloužíte vědět, co se děje, když mi první ústavní dodatek má údajně garantovat svobodu o situaci, jako je tato, promluvit. Bohužel Kongres schválil zákony, které to říkají jinak. S tím, jak se věci v současnosti mají, tak se nemohu o zážitky z posledních šesti týdnů podělit, i když jsem už dvakrát přednesl příslušný požadavek.

Co se teď bude dít? Už jsme zahájili přípravné papírové práce potřebné k pokračování boje za Ústavu ve čtvrté instanci odvolacího soudu. Příznivé rozhodnutí by mi umožnilo znovu oživit Lavabit jako americkou společnost. Tento zážitek mi dal za vyučenou jednou důležitou lekcí: pokud nedojde k akci Kongresu nebo nevznikne silný právní precedens, tak bych důrazně nedoporučil, aby kdokoliv svěřil svá soukromá data společnosti s fyzickými vazbami na Spojené státy.

Upřímně,

Ladar Levison

Vlastník a provozovatel Lavabit LL[/quote]

Obrana Ústavy je drahá. Pomoci příspěvkem do fondu právní obhajoby Lavabitu můžete  zde. Je to jako kdyby, aniž by se to kdokoliv dověděl, bylo soukromí kriminalizováno a vláda dělala, co může, jen aby s ním skoncovala.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca