Nečekaný výpadek, náhlý přechod do reklamy či nevrlý moderátor – zdá se, že právě tak se americká masmédia brání kritice své propagandy. Jmenovitě Fox News se staly nechvalně známými za subjektivní přístup k informacím a propagování myšlenek na úkor jiných názorů. Zde se můžete podívat na několik ukázek, jak se taková kacířská slova okatě přeruší či jinak zastaví v přímém přenosu. Některá videa jsou starší, datum jejich pořízení se pohybuje od roku 2008 po rok 2012, ale všechny mají cosi společného.


Článek se měl původně zabývat jen jedním úsměvným videem, ale brzy jsem našel další záznamy Fox News a jejich nenápadného jednání.

[quote align="center" color="#999999"]

1. Video: Greg Jarett (Fox News) versus Diana Buttu (mluvčí za Organizaci pro osvobození Palestiny)

Moderátor Greg nejprve popisuje situaci:

„Palestinci hází kameny na místní vojáky, nejméně 360 Palestinců bylo zabito od počátku útoku, mnoho útočníků z Hamásu, ale také civilisté“. Rozhovor neváhá začít dosti zaujatým prohlášením:

„Izraelská armáda zahájila útok na pásmo Gazy, protože Hamás prostě nepřestane vystřelovat rakety do Izraele! Souhlasíte, že za všechny ty hrůzné smrti Palestinců může právě Hamás?“

Diana odpověděla rázně: „Absolutně ne!“, a vysvětlila, že Hamás není na vině, nýbrž Izrael, neboť jeho útoky nejsou reakcí na agresi Hamásu. Izrael útoky iniciuje, a porušuje tím mezinárodní právo.

Hned poté je obviněna, že špatně vykládá fakta a přesvědčuje ji o tom, jak to v Palestině vypadá. Zřejmě toho ví o Palestině a Hamásu mnohem víc než mluvčí za Organizaci za osvobození Palestiny. I kdyby měl pravdu, je takové povýšené chování v diskusi přijatelné? Přesuňme se ke konci – těsně před tím, než ji odpojí. Greg jí poví:

„Diano, zase se mýlíš! V pásmu Gazy jsem byl, strávil tam spoustu času, potkal jsem teroristy, vím, co tam provádějí, a ty se zkrátka mýlíš předpokladem, že jsem v Gaze nikdy nebyl a nevím, o čem mluvím. Diano Buttu… Diano Buttu, přeji pěkný den, přeji pěkný den!“

Načež je odpojena, přestože ještě mluví. Co si o tom myslíte?