Victoria Nuland lhala sněmovní Komisi zahraničních záležitostí: Kongresman Rohrbacher zpochybňuje Nulandina tvrzení, že v Kyjevě nejsou žádní nacisté Victoria Nulanad, náměstkyně ministra zahraničí pro evropské a eurasijské záležitosti, lhala, když popírala, že při svržení „svobodně a spravedlivě zvoleného“ presidenta Victora Janukoviče nepomáhali žádní ozbrojení nacisté, což činila ve čtvrtek při výpovědi před sněmovní Komisí zahraničních záležitostí, a nepřestala ani přes opakované otázky kladené reprezentantem Dana Rohrbacher (R-CA) ohledně obrázků neonacistů vyzbrojených puškami na Majdanu a ohledně jejich sounáležitosti s neonacistickými skupinami v dalších zemích.


Celé slyšení komise k Ukrajinské krizi vystihlo zahajovací prohlášení reprezentanta Dana Rohrbacher (R-CA) jako předsedy subkomise pro Evropu a Eurasii. Rohrbacher konstatoval, že situace na Ukrajině je „daleko zlověstnější“, než se předstírá. Není to prostě případ ruské agrese. Chaos začal, řekl Rohrbacher, když zvoleného presidenta Ukrajiny (Janukoviče), který vyhrál ve volbách – a ty volby sledovalo OSCE a vyhlásilo je za „svobodné a spravedlivé“ – vyhnalo vměšování ulice. Problém začal, aniž by v tom bylo jakékoliv vměšování Ruska. Problém začal, když se ukrajinský president rozhodl uzavřít s Ruskem ekonomickou dohodu místo dohody s EU. Teď, když to začíná být ještě zlověstnější, tak bychom na tohle skočit neměli.

Později, když na něj přišla řada, aby se vyptával Nuland, se Rorhbacher zeptal.

[quote align="center" color="#999999"]

Rohrbacher: Jaké budou souhrnně pro US náklady (na zapojení) do Ukrajiny?

Nuland: $187m + $50m + $18m rozpočtu ministerstva obrany na bezpečnostní služby a pohraniční stráž.

Rohrbacher: Garantovali jsme pro Ukrajinu nějaké půjčky Světové bance?

Nuland: $400m pro ministerstvo financí z $1 miliardy od MMF.

Rohrbacher: Máme preferenční splácení?

Nuland: To nevím, to vám řeknu později…

Rohrbacher: Myslím, že odpověď znáte.

Před tím jsme tam měli legitimní volby, ale (presidenta) vyhnali. A to násilně. Máme tu obrázky neonacistů. Zapojili se do těch pouličních násilností i ti neonacisté?

Nuland: Velká většina byli mírumilovní protestující. Viděli jsme tam sice vrhání zápalných bomb a lidi, kteří střílí do řad policistů, ale všechny tyto incidenty jsou předmětem vyšetřování.

Rohrbacher: Došlo k nasazení zbraní.

Nuland: Jak se demonstrace staly násilnější, tak obě…

Rohrbacher: Byla v tom neonacistická skupina sdružená s nacistickými skupinami v jiných zemích?

Nuland: Nevím, jak to bylo v rané fázi. Později jsme viděli rekrutování na neonacistických webových stránkách v Rusku. Nemáme žádná informace o neonacistických skupinách z Evropy. Neexistují žádné informace, které by tohle podporovaly. Ukrajinci to vyšetřují… [/quote]

Victoria Nuland spolu s vůdcem neonacistické partaje Svoboda (nalevo).

I reprezentant Brand Sherman (D-CA) poukázal na protiruskou zaujatost US zahraniční politiky na tom, jak se v různých případech liší US podpora někdy pro teritoriální integritu a jindy pro nezávislost, jak se to ukazuje u Jižního Súdánu, Jižní Osetie, Moldávie a v dalších případech. „Tohle sice vypadá jako nebezpečně zmatečné,“ řekl Sherman, avšak, „všechna rozhodnutí, která při tom přijímáme, jsou proti-moskevská.“

[quote align="center" color="#999999"]

Sherman: Byla milice Pravý sektor odzbrojena?

Nuland: Ukrajina vyvíjí ohromné úsilí…

Sherman: Jak bylo úspěšné?

Nuland: Je v tom pokrok, ale ještě mnohé další je třeba udělat.

Sherman: Kyjev chce zrušit uzákonění práva na ruský jazyk.

Nuland: Práva na jazyk budou ochráněna. [/quote]

Další užitečná otázka na Nuland přišla od reprezentanta Albio Sirese (R-NJ), ten se Nuland zeptal, proč, když na Ruský lid dopadají sankce, „Putinovi stoupá popularita?“

Nuland ve svém svědectví objasňovala i plán na referendum 25. května s ohromnou volební účastí a s tisíci pozorovateli, přičemž tvrdila, že on-line se už zaregistrovalo 39 milionů voličů a Mezinárodní republikánský institut předpovídá 84% účast, jaká bude nejspíš při hlasování.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca