Z ironického do ironičtějšího … čínský ledoborec, který pomohl zachránit 52 australských výzkumníků globálního oteplování zamrzlých v antarktickém ledu, sám zůstal trčet v tlustém ledu. Jak píše Reuters, Sněžný drak ve čtvrtek večer převezl pasažéry z uvízlé ruské lodi na australských ledoborec. Ten má teď ale obavy o svou vlastní schopnost dostat se těžkým zaledněním, uvedly Australský úřad námořní bezpečnosti (AMSA).


Od Chicago Tribune:

[quote align="center" color="#999999"]

„Pokusí se manévrovat tímto ledem, až budou nejvhodnější přílivové podmínky během ranních hodin 4. ledna 2014,“ uvedla AMSA.

Australský ledoborec vezoucí zachráněné pasažéry Aurora Australis zůstane v této oblasti jako záloha na otevřeném moři „jako preventivní opatření,“ uvádí záchranná agentura.[/quote]

 

Expedice oteplovačů do Antarktidy skončila debaklem zamrzlá v ledu kvůli popírání klimatické reality

S tím, jak výzkumné plavidlo MS Akademik Šokalskij pevně zarostlo do ledu a náklady na mamutí záchranné činnosti rostou, tak se tato „vědecká“ Autraloasijská antarktická expedice (AAE) vedená profesorem Chrisem Turneye změnila na debakl, který ohrozil tucty životů a majetek. Přes podcenění nejdrsnějšího prostředí na světě a ledabylé plánování až po zkratky zvolené ve snaze udržet náklady nízko, organizátoři této expedice nejspíš lehkomyslně a nedbale ohrozili životy 74 cestujících.

Expedice globálního oteplování Akademik Šokalskij se změnila ne ledový debakl. Australasian Antarctic Expedition/Footloose Fotography

Účelem expedice AAE bylo dovézt vědecký tým 36 žen a mužů na jih na Mawson Station, aby objevili, jak až moc se toto místo za 100 let změnilo. Tato expedice měla rovněž replikovat původní AAE vedenou sirem Douglasem Mawsonem před sto lety v roce 1913. Tuto novou expedici vedl Prof. Chris Turney, po publicitě bažící profesor klimatické změny z Australské university v New South Wales. Více ZDE.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com