Den poté, co úřadující vláda v Kyjevě oznámila, že Ženevská dohoda neplatí, a že zase jednou vyšlou speciální síly, aby si na východní Ukrajině poradily s „teroristy“, tak dostála svým slibům a během několika posledních hodin ukrajinské tanky, obrněné vozy a další vojska speciálních sil převzaly kontrolu nad kontrolním stanovištěm severně od Slavjanska, což následovalo po četných hlášeních potvrzujících, že dochází k výměně palby. Není moc jasné, co následovalo poté. Reuters hlásí, že „když obrněná jednotka postupovala podél silnice ze Svjatogorska, o kterém ukrajinská vláda řekla, že se ho ve středu opětovně zmocnila, tak militanti vytvořili kouřovou stěnu ze zapálených pneumatik.


Během půl hodiny ukrajinské síly převzaly kontrolu nad postavením u vesnice Chrestišče. Nebylo však slyšet žádnou střelbu.“

Reuters pokračuje:

[quote align="center" color="#999999"]

Vypadá to, že ukrajinské síly uzavírají okolí Slavjanska, města o 130 000 obyvatelích, které se stalo vojenskou baštou pro-ruského hnutí a je zcela pod kontrolou separatistických bojovníků.

Žurnalisté Reuters ukázali ukrajinská vojska, jak se zakopávají poblíž města na hlavní silnici jižně od hlavního města regionu Doněck.

Před tím ráno mluvčí separatistických úřadů ve Slavjansku Stella Choroševa na Facebooku uvedla, že během noci byli na kontrolním stanovišti zabiti dva lidé.

Místní stránka on-line zpráv slavgorod.com.ua citovala další separatistické zástupce, jak říkají, že jeden muž je mrtvý a další vážně zraněný poté, co skupina bojovníků místní milice z kontrolního stanoviště odcházela, aby se připojila ke skupině „ozbrojených mužů“ mezi Slavjanskem a Sviatogorskem, a stříleli na ně z lesa.

Ukrajinská vláda řekla, že vojska odrazila noční úder na základnu v Artěmivsku jižně od Slavjanska na silnici do Doněcka. Během přepadu asi 70 lidí, o nichž ministr vnitra Arsen Avakov na Facebooku řekl, že je vedli ruští vojáci, byl zraněn ukrajinský voják.[/quote]


To je v rozporu se zprávami jak do AFP, tak od RT o daleko vážnějších eskalacích včetně střelby u kontrolního stanoviště ve Slavjansku, a s tím, že podle @GazetaRu zatím bylo zabito nejméně šest lidí. Právě od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Údajně právě propukly boje těsně u Slavjanska. Začala přestřelka mezi členy slavjanské sebeobrany a neznámými střelci, říkají proti-vládní aktivisté.

„Před asi 40 minutami propukly boje na kraji Slavjanska,“ řekl Interfax jeden z vůdců sil sebeobrany Miroslav Ruděnko. Kontrolujeme zprávy o jednom mrtvém a jednom raněném. Ke střelbě dochází na několika kontrolních stanovištích na určitých silničních výjezdech ze Slavjanska.“[/quote]

Video těchto událostí: