„Zabijte je! Zabijte je!“ skandoval dav. Rozzuření čínští občané při incidentu, který se v sobotu eskaloval do tisícové bouře, krutě zmlátili pět vládních byrokratů, což je zase další projev vypovídající o rostoucím sociálním napětí v této komunistické zemi. Nepokoje začaly poté, co členové krajské policie tzv. Chengguanu, tj. byrokraté, kteří se Číňanům široce hnusí, a jenž vynucují vládní regulace proti pouličním obchodníkům, začali obtěžovat a mlátit jednu ženu v kraji Cangnan ve městě Wenzhou v provincii Zhejiang.


Když přihlížející 36 letý pan Huang přišel ženě na pomoc tím, že tu konfrontaci filmoval, tak na něj policajti údajně zaútočili kladivem, ten pak než cestou do nemocnice zemřel, začal zvracet krev.

Poté, co se na sociálních médiích rozšířila zvěst o tom, co se stalo, dorazil ohromný dav občanů, aby obklíčil činitele Chengguanu, kteří se pokoušeli skrýt ve své dodávce. „Zabijte je, zabijte je!“ skandoval dav, když ty funkcionáře krutě mlátili klacky, cihlami a kameny, dokud je nenechali krvácet v bezvědomí.

„Rozzuření přihlížející, té dodávce vypustili pneumatiky, zatímco další jí vmlátili okna a dveře cihlami, kameny a dřevěnými holemi. Ty muže vyvlekli ven z dodávky a smyslů zbavený dav je zmlátil,“ hlásí Epoch Times.

Když dorazila sanitka, aby poskytovala lékařskou pomoc, tak dav převrátil i toto vozidlo. Některé zprávy uvádí, že bylo zabito pět policistů, ale státní média později tvrdila: „Dva ze zraněných jsou v kritickém stavu, zatímco ošetřeni byli další tři, kteří utrpěli jen lehká zranění.“

GIF snímek níže ukazuje dav, jak převrací tu sanitku.

Následně bylo vysláno 100 pohotovostních policistů, aby si s tím davem poradili, a zatčeno bylo deset lidí.

„Tyto masové nepokoje byly jen poslední z dlouhé řady násilných incidentů mezi veřejností a silami krajské správy čili chengguanu, k jejichž hlavním povinnostem patří poradit si s ilegálními pouličními prodavači. Image těchto byrokratů v očích veřejnosti pokazily mediální zprávy o používání nadměrné síly při výkonu jejich povinností, která občas vede ke zraněním i k úmrtím,“ hlásí South China Morning Post.

Ta samá jednotka se loni zúčastnila incidentu ve městečku Linwu, kde konfrontovali manželskou dvojici za prodej vodních melounů, který si tento pár vypěstoval na své farmě. Vypukla potyčka, při níž krutě zmlátili Deng Zheingjie a jeho ženu s tím, že Zhengjie poté na následky svých zranění zemřel.

Ač mají státní média takovéto incidenty ve zvyku cenzurovat, tak masové nepokoje, bouře a útoky na policii se už v posledních letech po celé Číně stávají běžnější, jak roste napětí živené bující vládní korupcí, nuceným přestěhováváním vlastníků domů a obrovitou propastí mezi bohatými a chudými.

Obrázky ze sobotního incidentu níže nahráli uživatelé Weibo, tj. čínské verze Twitteru.


Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com