Jak jsme referovali minulý pátek, minulý týden proplula Bosporem druhá americká válečná loď, torpédoborec Donald Cook, a vstoupila do Černého moře přesně v době, kdy NATO tvrdilo, že jeho vtíravá přítomnost u Ruska by neměla nikoho strašit. Zjevně ale někoho postrašila, konkrétně Rusko, které se během víkendu rozhodlo Američany zahrnout vřelým uvítáním. Jak hlásí AP: „Americký vojenský činitel řekl, že ruský bombardér v sobotu uprostřed eskalujícího se napětí v regionu po více než 90 minut prováděl opakované přelety v těsné blízkosti americké válečné lodi v Černém moři.“


Od AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Tento činitel řekl, že bitevník prolétal jen 1 000 yardů od torpédoborce Námořnictva USS Donald Cook asi 500 stop (160 m) nad mořskou hladinou, o čemž říkal, že to přimělo velitele lodi vyslat několik radiových varování. Bitevník vypadal neozbrojený a tyto přelety skončily bez incidentu.

V prvním veřejném sdělení o tomto incidentu tento činitel řekl, že ruský útočný stroj prolétal jen 1 000 yardů od torpédoborce Námořnictva USS Donald Cook asi 500 stop nad mořskou hladinou. Velitelé lodi považovaly tyto akce za provokativní a neslučitelné s mezinárodními dohodami, což tuto loď přimělo k vydání několika radiových požadavků a varování.

Bitevník vypadal neozbrojený a nikdy nebyl v nebezpečí, že vstoupí do kontaktu s lodí, řekl tento činitel, který neměl oprávnění mluvit o tomto střetu veřejně pod svým jménem, takže mluvil za podmínek anonymity. Ty přelety, k nimž došlo brzy ráno, skončily bez incidentu.

Tento činitel rovněž řekl, že této americké válečné lodi dělala stín loď Ruského námořnictva, fregata, která zůstávala ve vzdálenosti na dohled, nikoliv však natolik blízko, aby to bylo nebezpečné.

USS Donald Cook prováděla rutinní operace v mezinárodních vodách východně od Rumunska. Tato loď, která je nosičem helikoptér, byla do Černého moře vyslána 10. dubna po ruském vojenském zabrání ukrajinského regionu Krym a po tam probíhajících nepokojích. [/quote]

Není jasné, jestli Rusko jednoduše vyznačovalo to, co jasně považuje za své vlastní rozšířené teritoriální vody, nebo jestli se ti piloti Su-24 chtěli jen kamarádit.

Jste zvědaví, kde je ta loď teď? V současnosti kotví v rumunském přístavu Constanca, kde na ní zavítal i president země Basescu:

Tento sem vyslaný torpédoborec s řízenými střelami USS Donald Cook (DDG 75) na palubě přivítal i rumunského presidenta Traiana Basescu, když je tato loď teď 14. dubna v Constantě.

President Basescu se setkal s členy americké ambasády a s velící důstojníkem Donalda Cooka komodorem Scottem Jonesem. Potom mu poskytli exkurzi po lodi včetně kapitánského můstku, bojového informačního centra a velína strojníků.

Donald Cook je první ze čtyř torpédoborců třídy Arleigh Burke, který bude dále poslán do Roty ve Španělsku, a slouží v plánované hlídce US 6. Flotily v oblastních operacích jako součást presidentova Fázovaného adaptivního přístupu pro Evropu (EPAA) k obraně před balistickými střelami v Evropě.

Americká 6. Flotila má ústředí v italské Neapoli a provádí celý rozsah námořních bezpečnostních operací a sehrává svou roli v misích při spolupráci v součinnosti s koalicí, ve spojených a interagenturních operacích s dalšími stranami, aby zvýšila bezpečnost a stabilitu Evropy a Afriky.

A abychom potvrdili, že vojenské přelety jsou poblíž Ukrajiny těžko jen izolovanou událostí, tak před okamžikem byl pořízen snímek vojenské helikoptéry přelétající nad středem Doněcka na východní Ukrajině, který, jak je už široce známo, je převážně v rukou „pro-ruských separatistů.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com