Situace na jihovýchodě Ukrajiny se vyhrocuje. Nasazují tam dodatečné jednotky vnitra, ukrajinské Národní gardy, bojovníky Pravého sektoru a dokonce americké žoldáky. MZV RF vyslovilo znepokojení v souvislosti s těmito válečnými přípravami, jež mohou vést k rozpoutání občanské války. Kyjevská vláda fakticky již zahájila válečné akce na jihovýchodě země. Jmenovaný Radou ministr zahraničí Arsen Avakov oznámil již obvyklým pro Ukrajinu způsobem, v sociální síti, o zahájení „protiteroristické operace“ v Charkově. Střed města byl obklíčen, veřejná doprava nejezdí.


Podle zprávy ruského MZV, na východ Ukrajiny přicházejí stále další vojenské jednotky. Jak prohlásil mluvčí MZV RF Alexandr Lukaševič, podobné akce Kyjeva ohrožují bezpečnost ukrajinských občanů:

[quote align="center" color="#999999"]

Organizátoři a účastníci této provokace nesou obrovskou odpovědnost za ohrožení práv, svobod a životů pokojných občanů Ukrajiny a stability ukrajinského státu. Vyzýváme k okamžitému zastavení jakýchkoli válečných příprav, jež hrozí rozpoutáním občanské války. [/quote]

Podle ruského MZV se operace účastní také bojovníci radikálního hnutí Pravý sektor a rovněž američtí žoldnéři z Greystone v uniformách ukrajinského komanda Sokol. Právě ti, a nikoli pravidelné ukrajinské jednotky, mohou rozpoutat urputné krvavé srážky, míní politolog Oleg Bondarenko:

[quote align="center" color="#999999"]

Situaci zachraňuje pouze skutečnost, že většina vojáků pochází rovněž z Východu a nebude střílet na své. Ale nesmíme zapomínat, že tam jsou přítomni také západní žoldáci převlečení do uniformy zvláštní jednotky Sokol, kteří zlikvidovali Muzyčka. Ti budou vykonávat speciální operace. A také se tam vydává Národní garda, což jsou hlavně mladí muži ze západu Ukrajiny. [/quote]

Kyjev přispívá k eskalaci konfliktu a tím ještě víc prohlubuje situaci, nenechává na vybranou obyvatelům východních oblastí, kteří přecházejí od pokojných požadavků ohledně federalizace Ukrajiny k aktivnějším akcím.

Zdroj: czech.ruvr.ru