Aktualizace ukrajinského stanoviska: SEPARATISTICKÉ AKCE NA VÝCHODNÍ UKRAJINĚ JSOU PROJEVEM TOHO, ŽE „DRUHÁ FÁZE RUSKÉ SPECIÁLNÍ OPERACE PROTI UKRAJINĚ“ UŽ BĚŽÍ – ÚŘADUJÍCÍ UKRAJINSKÝ PRESIDENT – RTRS Méně než měsíc po krymském referendu, které tento region odtrhlo od Ukrajiny a připojilo k Rusku, právě svou nezávislost na Kyjevu vyhlásilo další východoukrajinské město Doněck, což následuje po včerejším minipuči, o kterém jsme již před tím referovali, při němž se pro-ruští aktivisté zmocnili vládní budovy v tomto městě stejně jako ve dvou dalších regionům dominujících městech.


Konkrétně, jak hlásí RT, dnes ve 12:20 h místního času proběhlo v hlavní zasedačce Regionální rady shromáždění lidové Rady Donbasu (v regionu Doněck), a aniž by zasáhla policie (jejíž loajalita ke Kyjevu také nevypadá, že by existovala) jednohlasně odhlasovala vyhlášení akcí na zformování nového nezávislého státu: Lidové republiky Doněcka.

Aby zajistili, že to bude stačit, tak tato Rada nové republiky okamžitě vzápětí vyslala poselství ruskému presidentovi Vladimiru Putinovi s žádostí o vyslání dočasných mírových sborů do tohoto regionu. Zrovna tak jako na Krymu.

A tak se další město odtrhává od Ukrajiny a poskytuje Rusku vstupenku, aby si na Východní Ukrajině přesně podle Putinova plánu vytvořilo předmostí.

Podrobnosti od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Tato Rada se prohlásila jediným legitimním orgánem tohoto regionu, než regiony jihovýchodní Ukrajiny provedou obecné referendum, jehož konání bylo stanoveno, že proběhne po 11. květnu.

Rada Doněcku vyslala poselství ruskému presidentovi Vladimiru Putinovi s žádostí o vyslání dočasných mírových sborů do tohoto regionu.

„Bylo by těžké, abychom se bez podpory mohli postavit juntě v Kyjevě,“ uvádí poselství.

Pochody na podporu federalizace Ukrajiny pokračují v četných dalších městech jihovýchodní Ukrajiny. K protestům se připojily tisíce občanů požadujících co nejrychlejší možnou federalizaci země.

Ukrajinský ministr vnitra včera v noci řekl, že neznámé osoby zaútočily na budovu ukrajinské Bezpečnostní služby ve městě Lugansk a zmocnily se tamního skladu zbraní. Během nočních srážek bylo zraněno devět lidí.

Demonstrace na podporu federalizace Ukrajiny pokračují v četných městech jihovýchodní Ukrajiny. K protestům se připojily tisíce občanů požadujících co nejrychlejší možnou federalizaci země.

Protestující ve městě Charkov kolem budovy městského magistrátu a regionálního ústředí ukrajinské Bezpečnostní služby postavili barikády. [/quote]

* * *

A tohle bylo natočeno před chvílí v dalším východoukrajinském městě Charkově, které vypadá rozhodnuté, že bude další hlavním regionálním centrem, které podlehne pro-ruskému sentimentu a dokončí předběžnou anexi východní části země.



Video streaming by Ustream

Spolu s těmito zprávami klesá rubl, zatímco zprávy agentur už ohlásily, že ukrajinská vůdkyně Tymošenko odletí do Doněcka. Doufejme, že po příletu bude v bezpečí.

* * *

Aktualizace: Před chvilkou nad Doněckem. Člověk by mohl předpokládat, že tyhle Migy jsou Ukrajinské.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com