Ač tu může být všeobecný pocit, že Rusko vytáhlo své plány na územní expanzi tváří v tvář Ukrajině, tak alespoň prozatím to vypadá, že pro-ruští protestující na Východní Ukrajině, memorandum o tom, že to mají takhle vidět, nedostali, ať už je to předpřipravené nebo spontánní. Během neděle, během opakování událostí, k nimž došlo těsně před tím, než se scénář spiknutí za anexi Krymu dostal do horečnaté fáze, tucty pro-ruských protestujících ve východoukrajinském městě Doněckt zaútočily na budovu regionální vlády a vyvěsily ruské vlajky, čímž se zase dožadovali autonomie na Ukrajině.


Reuters hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Domovské město bývalého pro-ruského presidenta Viktora Janukoviče Doněck zažilo nárůst napětí, k jakému dochází po celé převážně rusky mluvící východní Ukrajině už od jeho svržení a od instalace pro-evropské vlády v Kyjevě.

Pro-ruští protestující během nedělních protestů zaútočili na administrativní budovu Doněcka, vyvěsili ruskou vlajku na balkóně ve druhém patře. Těch asi 1 500 protestujících, kteří tuto budovu obklíčili, jásalo skandováním: „Rusko!“

Reportér Reuters řekl, že tam stálo asi 500 policistů, aniž by se do toho pletli.

V blízkém městě Lugansk protestující také zaútočili na kanceláře státních bezpečnostních služeb. Na žádném z těch míst nebyla hlášena žádná zranění.

V posledních týdnech pořádají pro-ruští demonstrující shromáždění ve východoukrajinských městech nedaleko od hranic s Ruskem, kde Moskva shromáždila vojska a navýšila jejich počet na desítky tisíc vojáků. [/quote]

Tak tohle se děje jen dny poté, co Gazprom oznámil, že Ukrajině zvedne cenu plynu o 80%, čímž tento národ v podstatě uvrhne do hyperinflační bouře, a to bude těžko jen shoda okolností: konec konců, jak nejlépe využít to, co určitě přinese široké lidové zhnusení tou novou vládou „naděje a změny“, která je tou samou vládou, co tam měli před lety a která vydře ze ztrápeného obyvatelstva i tu poslední hřivnu, než rozzuřeným lidem připomenout, že Strýček Vlad by to všem mohl polepšit, kdyby jen různé regiony uspořádaly referenda o odtržení od Ukrajiny a o návratu do znovu přicházejícího SSSR.

Konec konců na Krymu to fungovalo bez zádrhele.

A zrovna tak by to mohlo fungovat v prvním větším městě Východu v Doněcku, které vypadá, nachystané přesměrovat svou loajalitu k Rusku.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com