Vyjádřením obav ohledně zdraví svých zaměstnanců střelil světový fastfoodový řetězec sám proti sobě. Jeho vlastní internetové stránky, vytvořené pro zaměstnance, jim doporučují vyhýbat se hamburgerům a hranolkům jak jen to jde, aby neohrozili své zdraví. Webová stránka McResource, proslulá svými radami jak vyjít s penězi při platu 7.25 dolarů za hodinu v McDonaldu, připravila svým zaměstnancům další radu: Jídlo, které připravují a podávají v McDonaldu by sami neměli jíst, protože je nezdravé. 


Webová stránka řetězce, který zaměstnává přes 700 000 lidí po celém světě, ilustrovala rozdíl mezi výběrem "nezdravého jídla" a "zdravého jídla" z nějakého důvodu pomocí grafického znázornění typického jídla z McDonald's a jejich velkého konkurenta Subway – sendvič, salát a sklenice vody.

"Jídla z fastfoodu jsou rychlé, levné a snadno dostupné alternativy namísto domácího vaření. Jsou sice příhodné a ekonomické pro životní styl v rychlém tempu, ale obvykle obsahují mnoho kalorií, tuků, cukrů a soli a tedy mohou způsobit nadváhu," píše se na serveru.

Namísto konzumování cheeseburgerů a hranolek, McResource radí "stravovat se na místech, jež nabízejí široký výběr salátů, polévek a zeleniny, aby si tak udrželi to nejlepší zdraví".

"Je těžké jíst zdravě v rychlém občerstvení, ale ne zcela nemožné. Obecně je nejlepší volbou vyhnout se čemukoliv smaženému," odhaluje McDonald's.

Server též varuje, že "lidé s vysokým krevním tlakem, cukrovkou nebo nemocemi srdce musí být velmi opatrní při výběru jídla ve fastfoodu kvůli vysokým obsahům tuků, soli a cukrů. Měli by maximálně omezit přídavky jako sýr, slaninu či majonézu."

Po sérii dalších "šokujících odhalení" z McDonald's přitáhlo pozornost médií po celém světě prohlášení říkající, že: "úseky z obsahu tohoto webu se neustále vybírají zcela bez kontextu. Tyto stránky obstarávají užitečné informace o mnoha tématech od důvěryhodných třetích stran, mezi nimi i témata zdraví a správného životního stylu. Také obsahují informace od expertů o výběru zdravého jídla a vyváženého jídelníčku. McDonald's souhlasí s těmito radami."

Přestože mluvčí pro McDonald's, Lisa McComb, řekla CNBC, že údaje z jejich serveru "nevystupují proti fastfoodovému stravování", server McResource za poslední dobu přišel již s příliš mnoha kontroverzními poznámkami.


Před pár týdny odešlo asi 100 pracovníků fast-foodu s požadavkem minimálního platu 15 dolarů na hodinu, což je dvojnásobný plat oproti stávajícímu. Ve stejnou dobu se server společnosti McDonald's velkoryse podělil se svými zaměstnanci o odlišnosti, jak dávat spropitné psovodům, hospodyním, masérům, osobním fitness instruktorům, uklizečům bazénů a dalším službám, jež určitě nikdy nevyužijí.

V říjnu McDonald's poradil svým zaměstnancům, kteří nezvládají platit své účty nebo se udržet nad hranicí chudoby, jak hledat pomoc ve spižírnách či si zajistit podporu z vládních programů, namísto toho, aby požadovali vyšší plat.

V současné době je server McResource mimo provoz z důvodu údržby.

Překlad: Jan Petrák

Zdroj: rt.com