Pokud to byl záměr Západu svést Rusko s Čínou dohromady – jednu supervelmoc s přírodními zdroji (ač „poněkud“ zkorumpovanou) a druhou lokomotivu růstu se silnými kapitálovými a pracovními zdroji (ač s „poněkud“ neúčelně umístěným kapitálem a plnou kreditních bublin), aby se daly do procesu vytlačování dolaru a posilování rublu a renminbi v bilaterálním obchodě, pak jdou věci určitě „podle plánu.“ Prozatím samozřejmě nedocházelo k žádnému významnému vývoji v důsledky posunu geopolitických os pryč od globálního vlivu USA a Skupiny 7 (nejvíce insolventních národů), který od zpackaného pokusu o intervenci do Sýrie a chladnokrevné ruské anexe Krymu zřetelně upadá, to se ale brzy změní.


Protože zatímco se Západ soustřeďoval na vývoj, jak šel ze dne na den na Ukrajině, a na to, jak zastavit ruskou expanzi usmířením (což je těžko vítězná taktika, jak se ukázalo na událostech ve 30. letech), tak Rusko zase jednou myslelo o 3 kroky dopředu … a o pár dalších kroků na východ.

Zatímco se Evropa zuřivě shání po nalezení alternativních zdrojů energie, pokud by Gazprom vytáhl špunt z exportu zemního plynu do Německa a do Evropy (kdy je nadcházející vyskočení ukrajinských cen plynu o 40% asi ten nejlepší indikátor toho, co by to mohlo přinést), tak se Rusko připravuje oznámit „Svatý grál“ energetických dohod s nikým menším než s Čínou, což je krok, který vyšle geopolitické rázové vlny kolem celého světa, a tyto dva národy sváže dohromady do komoditami podložené osy. Takové, o které někteří zvláště na těchto stránkách naznačovali, že by mohla položit základy pro novou společnou, komoditami podloženou rezervní měnu, která by obešla dolar, což je cosi, co Rusko před chvílí naznačilo, když jeho ministr financí Siluanov řekl, že Rusko by se letos mohlo vyvázat ze zahraničních zápůjček. Přeloženo: obejít Západní skupování ruského dluhu financované čínskými nákupy US pokladničních poukázek, a jít přímo ke zdroji.

Tohle se podle vysvětlení Reuters nejspíš bude dít dále:

[quote align="center" color="#999999"]

Igor Sečin den poté přilákal v Tokiu mediální pozornost, když Západní vlády varoval, že další sankce kvůli moskevskému úchvatu toho černomořského poloostrova od Ukrajiny by byly kontraproduktivní.

Toto nepřímé poselství od šéfa největší ruské ropné společnosti Rosněft bylo jasné: Pokud Evropa a Spojené státy izolují Rusko, porozhlédne se Moskva na Východě po nových obchodech, energetických dohodách, vojenských kontraktech a politických aliancích.

Pro Moskvu je Svatým grálem dohoda o dodávkách zemního plynu Číně, které je teď po letech vyjednávání už na spadnutí. Mohla by být podepsána, až Putin v květnu navštíví Čínu, a tou se bude moci ohánět, aby předvedl, že globální moc se posunula na východ, a on Západ nepotřebuje.[/quote]

Další podrobnosti k odhalení toho řečeného „Svatého grálu“:

[quote align="center" color="#999999"]

Státem vlastněná ruská plynová firma Gazprom doufá, že od roku 2018 ročně do Číny napumpuje 38 miliard kubických metrů (bcm) zemního plynu prvním plynovodem mezi tímto největším světovým producentem konvenčního plynu a největším spotřebitelem.

„Květen je v našich plánech,“ řekl mluvčí Gazpromu, když se ho ptali na načasování dohody. Zdroj společnosti řekl: „Bylo by logické předpokládat, že k dohodě dojde během Putinovy návštěvy Číny.“[/quote]

Shrneme-li to, co by mělo být jasné každému, a určitě je bolestivě zřejmé Bílému domu, který nadále Rusko pošťuchuje, pak je to následující:

[quote align="center" color="#999999"]

„Čím horší jsou vztahy Ruska se Západem, tím blíže bude Rusko chtít být Číně. Když vás podporuje Čína, nikdo o vás nemůže říci, že jste izolovaní,“ řekl Vasilij Kašin, expert na Čínu v mozkovém trustu Analýzy strategií a technologií (CAST).[/quote]

Bingo. A teď přidejte bilaterální obchod denominovaný buď v rublech nebo v renminbi (či ve zlatě), přidejte Írán, Irák, Indii a brzy Saúdy ( čínský největší zdroj ropy, jehož korunní princ se shodou okolností minulý týden setkal s presidentem Xi Jinpingem, aby obchody ještě rozšířili) a zamávejte na rozloučenou petrodolaru.

Jak jsme referovali už před tím, Čína už Putina nepřímo podpořila, aniž by riskovala vztahy se Západem. „Čína minulou neděli abstinovala při hlasování Rady bezpečnosti OSN o konceptu rezoluce prohlašující referendum, při němž se Krym vrátil zpět do svazku s Ruskem, za neplatné. Ač je Čína nervózní z referend ve vzdorovitých regionech v jiných zemích, neboť ta by mohla založit precedens pro Tibet a Taiwan, tak Moskvu kritizovat odmítla. Podpora Pekingu je pro Putina podstatná. Nejenže je Čína také stálým členem Rady bezpečnosti OSN, který smýšlí podobně jako Rusko, je také druhou největší ekonomikou světa a také oponuje šíření demokracie v Západním stylu.“


Tohle kulminovalo včera, kdy, jak jsme včera v noci referovali, Putin Číně poděkoval za její „porozumění u Ukrajiny.“ Ani Čína své pocity ohledně užších vztahů s Ruskem nedržela pod pokličkou:

[quote align="center" color="#999999"]

Čínský president Xi Jinping předvedl, jak moc si cení vztahů s Moskvou a zvláště s Putinem tím, že čínský vůdce svou první zahraniční návštěvou loni poctil Rusko, a minulý měsíc se zúčastnil zahájení Zimní Olympiády v Soči.

Mnozí Západní vůdci na tyto Hry nejeli kvůli kritice ruské historie lidských práv. Naopak, když Putin a Xi spolu 4. března telefonovali o Ukrajině, tak Kreml řekl, že postoje byly „blízké.“[/quote]

Pointa: „Silná aliance bude vyhovovat oběma zemím jako protiváha ke Spojeným státům.“ Aliance bude pouhým rozšířením současných trendů úzkých bilaterálních vztahů nejen v infrastrukturách a v investicích, ale i ve vojenských dodávkách:

[quote align="center" color="#999999"]

Ovšem Čína už letos předběhla Německo jako největší nákupčí ruské ropy díky zajištění dohod Rosněftem, který navýší dodávky ropy na východ přes Východní sibiřsko-pacifický ropovod a další procházející Kazachstánem.

Pokud by bylo Rusko novým kolem Západních sankcí izolováno – tak ty až dosud postihly jen zahraniční aktiva několika činitelů a nebyly zaměřeny na společnosti – tak by Rusko a Čína mohly rovněž přistoupit ke spolupráci v jiných oblastech v energiích. Kašin z CAST řekl, že je tu výhled na rozšíření dodávek ruských tryskových bitevníků Suchoj SU-35 do Číny, o čemž se diskutuje už od roku 2010.

Čínu velice zajímají investice do infrastruktur, energií a komodit v Rusku a pokles obchodů se Západem by Moskvu mohl donutit odhodit určité své výhrady k čínským investicím do strategických průmyslů. „Atmosféra by se se Západními sankcemi mohla rychle změnit ve prospěch Číny,“ řekl Brian Zimbler řídící partner v moskevské kanceláři mezinárodní právní firmy Morgan Lewis.

Rusko-čínský obchodní obrat v roce 2013 vzrostl o 8,2 procenta na $8,1 miliardy, Rusko bylo ale v roce 2013 zatím jen čínským sedmým největším exportním partnerem a nebylo mezi vrcholnými 10 zeměmi v dovozu zboží. Největším obchodním partnerem je pro Rusko EU, na kterou připadá téměř polovina celého jeho obchodního obratu.[/quote]

A kdyby snad natlačení Ruska do teplé náruče nejlidnatější země světa nestačilo, je tu také druhá nejlidnatější země světa, Indie.

[quote align="center" color="#999999"]

Putin si však vyhradil čas i na poděkování jedné zemi kromě Číny za její porozumění ohledně Ukrajiny a Krymu – když řekl, že Indie projevila „zdrženlivost a objektivitu.“

Rovněž apeloval na indického ministerského předsedu Manmohana Singha, aby tuto krizi v úterý prodiskutovali, a naznačil, že je tu prostor, aby vztahy Ruska s tradičně neangažovanou Indií vzkvétaly.

Ač se Indie stala největším vývozním trhem pro americké zbraně, klíčovým obranným dodavatelem s přátelskými vztahy zůstává i Rusko, i když to postrádá silnou podnikatelskou a obchodní dimenzi, jelikož jejich strategické partnerství se táhne už od sovětské éry .

Na Putinovy kroky prosadit ruskou kontrolu nad Krymem pohlížel indický establishment velice příznivě, řekl Reuters N. Ram, vydavatel novin The Hindu. „Rusko tam má legitimní zájmy,“ dodal.[/quote]

Shrnuto: Zatímco se největší geopolitický tektonický posuv od studené války zrychluje s nevyhnutelným posílením „Asijské osy“, tak Západ monetizuje svůj dluh, vyžívá se ve vytváření papírového bohatství z největších manipulací akciovými trhy všech dob, spolu s tím, jak se pokouší vysvětlit, proč je 6,5% nezaměstnanost skutečným příznakem slabé ekonomiky, obviňuje z každičké položky dat přinášející zklamání počasí, a úplně každý člověk je ohromen především hledáním ztraceného letadla.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com