Jak jsme včera informovali, že turecký ministerský předseda Erdogan varoval, že jelikož Twitter ignoroval soudní nařízení k odstranění obsahu vztahujícího se k vládnímu korupčnímu skandálu, tak „Twitter zničí“ a tedy: „Twitter vykopeme – všechno na něm – úplně z kořenů,“ zuřil, „poznají moc Turecké republiky,“ to ale nebylo zcela jasné, co tím myslí. O několik hodin později to bylo odhaleno, když byl v Turecku téměř veškerý přístup na Twitter zablokován, tedy deset dnů před všeobecnými volbami, což je krok, kterým už rozzuřil národ, a vedlo to k mohutnému pobouření veřejnosti.


Bloomberg hlásí, že „tweety zaměřené na premiéra jsou od dvou anonymních uživatelů: jeden funguje pod jménem Hramzadeler, což je fráze, kterou turecká média překládají jako „Synové zlodějů,“ ač by to rovněž mohlo znamenat „bastardi,“ a další si říká Bascalan, čili „primas zlodějů“. Přes tu osobu, či ty osoby, unikají dokumenty a audio-soubory, některé popsané jako výsledky 15 měsíčního prokurátorem vedeného vyšetřování korupce v Erdoganově vládě. Tyto úniky uchvátily pozornost 74 milionů tureckých občanů spolu s tím, jak se ministerský předseda připravuje na 30. března na místí volby. Zero Hedge o těchto únicích referoval už před měsícem, přičemž bylo odhaleno, že premiér a jeho synové spěchali, aby ukryli před místním prokurátorem peníze, když koncem roku 2013 došlo k protikorupční razii.

[quote align="center" color="#999999"]

Tyto úniky rovněž zpochybňují vše od finanční poctivosti ministrů až po opravdovost jejich zbožnosti, a poskytují důkazy o vládním šikanování médií. To pozdvihlo opozici a Erdogana zahnalo do defenzivy uprostřed domněnek veřejnosti o spolčení premiérovy rodiny a podnikatelů, kteří během těch 11 let, co byl u moci, z toho profitovali.

Turecká Rada informačních a telekomunikačních technologií čili BTK uvedla, že Twitter byl zablokován na základě „stížností našich občanů“ a „porušování práv a soukromí osob,“ uvádí dnešní prohlášení na jejich webové stránce .

„Tato internetová stránka prohlásila, že Twitter ignoroval rozhodnutí soudů Turecké republiky,“ jak uvedla rada. „Neměli jsme tedy jinou volbu, jak bychom zabránili nezvratnému poškozování našich občanů, takže v souladu s rozhodnutími soudu byla na Twitter uvalena blokáda.“[/quote]

Samozřejmě, že ta naprostá idiocie, s níž někdo doufá, že zablokuje šíření informací zablokováním jednoho média, nepotřebuje žádného komentáře. Co je ale pro deptaného a zkorumpovaného premiéra ještě horší, je to, že přichází i horší odhalení.

[quote align="center" color="#999999"]

Místní média ohlásila, že ty nejdrtivější úniky teprve přijdou. Ve včerejším komentáři v novinách Yeni Safak vysloužilý profesor islámského práva Hayrettin Karaman už preventivně popřel platnost nahrávek, o kterých řekl, že budou odvysílány, které ho předvádí, jak radí Erdoganovi, ohledně toho, jestli mu islám dovoluje nařídit zabití politika Mushina Yazicioglu, který zahynul při havárii helikoptéry 25. března 2009.

Včera prominentní turecká moderátorka zpráv popřela fámy o sexuálním románku s ministerským předsedou. Provládní média tento týden varovala, že ty nové úniky zneužijí „hollywoodské“ technologie, včetně silikonových masek, aby herci vypadali jako známé turecké osobnosti.

Ač to původní vyšetřování uvázlo poté, kdy vyměnili prokurátory, změnili zákony a přeložili tisíce policejních důstojníků, některé z těch souborů, co unikly přes „Haramzadelera“, opozice vložila do parlamentní evidence. [/quote]

Co se týče Erdoganových vysvětlení, ty už dávno překročily za hranici pouhé směšnosti:

[quote align="center" color="#999999"]

Erdogan v promluvách k celému Turecku jeden záznam zavrhl jako „montáž“, zatímco další popsal jako „přirozený“, a řekl, že celé to vyšetřování je s podporou „zahraničních mocností“ a zosnovali ho přívrženci v US sídlícího islámského klerika Fethullaha Gulena. Ten tato tvrzení odmítá.[/quote]

Ty úniky mají přes to všechno pokračovat.

[quote align="center" color="#999999"]

Ve sdělení na Twitteru z 19. března „Haramzadeler“ slíbil, že úniky budou pokračovat, dokud volby do místních zastupitelstev neskončí.

„Tyto publikace budou pokračovat ne jen do 30. března, nýbrž dokud Turecko nespatří celou pravdu,“ tvrdí tento příspěvek. [/quote]

A jelikož se Turecko určitě nezastaví jen u Twitteru, máme tu, co přijde potom: „Erdogan minulý týden řekl, že země by mohla rovněž zablokovat i Facebook a YouTube.“ Člověka by mohlo zajímat, jak dlouho to potrvá, než se další despotické režimy – na mysl přichází ty z Eurozóny – podle Erdogana osmělí a rozhodnout se přijmout některá z jeho radikálnějších opatření.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com