Krym v průběhu celé své historie působil na lidi jako magnet. A nejen kvůli své strategické poloze. Krym je také silným energetickým bodem na mapě Země, podobně silný jako Tibet. Za Sovětského svazu byl Krym považován za hlavní ozdravovnu země, kde se každý rok léčilo velký počet sovětských občanů. Příjemný chladný vzduch v kombinaci s mořským větrem prosyceným jódem měl doslova zázračný vliv na celý lidský organismus.


Avšak nejen místní klima je schopno zlepšit zdraví. Krymský poloostrov je právem považován za místem síly, kam lidé často přijíždějí za osvícením a duchovními praktikami. Mimořádné popularitě se těší také různé školy jógy a meditace.

Asi jednou z nejvýznamnějších anomálních zón Krymu, která je cílem nekonečného počtu poutníků, je mys Meganom mezi horami Sudak a Feodosija. Vrchol turistické sezóny zde připadá na červenec-srpen, kdy na Meganomu není doslova k hnutí. Všichni zájemci o poznání smyslu života a získání osobní nirvány se doporučuje zvolit k návštěvě méně vytíženou sezónu.

Meganom byl ve skutečnosti vždy centrem mnohých fám. Například se říká, že extrasenzorické schopnosti se zde zostřují do samého maxima a že je zde možné spatřit časový zlom. Je zajímavé, že starověcí Řekové byli absolutně přesvědčeni, že právě na Meganomu se nachází vchod do podsvětí boha Háda. Ne náhodou, jak říkají místní, je zde možné rozmlouvat s duchy mrtvých lidí.

To vše je ale zajímavé pouze pokud věříte v posmrtný život a další zázraky. Pokud se budeme držet vědeckých faktů, které potvrzují zvláštnost tohoto místa, tak lze uvést následující příklad. Donedávna se v jedné z vojenských jednotek, která se nachází nedaleko Meganomu, prováděla řada mimořádně tajných výzkumů zaměřených na geomagnetické anomálie tohoto území. Jaké pokusy zde dělala armáda, se doposud neví. Je ale jasné, že měly zůstat v tajnosti – během výzkumů byl na mys Meganom vstup přísně zakázán.

Mys Meganom je pouze jedním z anomálních míst Krymu. Na poloostrovu se nachází i jiná. Například legendární údolí duchů – Dimerdži, tajemný mys Ajja, záhadná medvědí hora Aju-Dag, krymská Atlantida, nevyzpytatelný vulkán Kara-Dag a záhadný "krymský Stonehenge." Všechna tato místa si zasluhují bedlivou pozornost. A my vám o nich, drazí čtenáři, určitě budeme vyprávět.

Zdroj: czech.ruvr.ru