Dnes jsme už referovali, že podle týdenních dat z Fedu bylo prodáno nebo jednoduše přemístěno (což je z politických důvodů to samé) rekordní množství – asi $105 miliard – amerických státních dluhopisů z účtů pod správou Fedu, čímž celkové množství amerických papírů v držbě Fedem spadlo na úroveň, jakou od prosince 2012 nikdo neviděl. Ač jedním z navržených možných pachatelů byla Čína, která si už stáhla papíry v téměř ekvivalentní hodnotě v USD, daleko pravděpodobnějším kandidátem je Rusko, o němž je dobře známo, že má obecně se Západem nějaké drobné rozmíšky, a to zvláště ve finančním systému.


Ukáže se asi, co by ruské oficiální instituce mohly dělat se svými vládními dluhopisy (a to s jistotou nebudeme vědět až do června), takže to byl teprve začátek. Ve skutečnosti, jak hlásí FT, tiché i ne tak tiché přípravy na to, co by mohly být téměř jisté finanční sankce (do nichž by mohlo patřit zmrazení kont a konfiskace aktiv po nedělním referendu na Krymu), ti zákeřní Rusové, čti oligarchové, už stáhli z bank Západu miliardy, čímž z toho největšího Západního gambitu – který přijde poté, kdy z bohatství Rusů zůstane jen 0,0001% – činí frašku.

Od FT:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské společnosti v obavách před nějakými americkými sankcemi kvůli krymské krizi, které by podle bankéřů v Moskvě mohly vést ke zmrazování aktiv, stahují ze západních bank miliardy.

Mezi ty, kdo repatriují peníze od Západních zapůjčovatelů operujících v USA, patří i Sberbank a VTB, ruské gigantické banky s částečným vlastnictvím státu, stejně jako průmyslové společnosti, jako je energetická skupina Lukoil. VTB už také podle bankéřů zrušila plánovanou účast na summitu amerických investorů příští měsíc.

Tento únik přichází s tím, jak padá poslední zákop diplomatických rozhovorů mezi ruským ministrem zahraničí a americkým státním sekretářem k vyřešení napětí na Ukrajině, které skončily bez dohody.

Trhy jsou před nedělním referendem na Krymu o odtržení od Ukrajiny nervózní. Obchodníci a podnikatelé se děsí, že by to mohlo vyvolat západní sankce proti Rusku už od pondělka.[/quote]

A k tomu nejspíš dojde. Co to také způsobí, bude dotlačení Ruska k zapojení Číny do daleko aktivnějšího bilaterálního obchodu a nakonec k transakcím využívajícím buď rubly nebo renminbi, a tak k obcházení dolaru. Možná i k využívání zlata, což je cosi, co cena žlutého kovu tento týden už čuje, takže se protlačila na 6 měsíční maximum. To také přivodí ještě užší vazby mezi těmito na komodity bohatými národy, čímž se dále odcizí tomu „imperialistickému ďáblovi“ USA.

Samozřejmě, že Západ myslí Západňácky, takže se domnívá, že všechno, co dělá Rusku starosti je výška akciového indexu Micex při uzávěrce, a věří, že dostatečné potopení ruských akcií bude k zastrašení Putina stačit. Konec konců jedinou věcí, na které všem v USA záleží, je, jestli uzávěrka S&P 500 je ještě pořád na nevyšší hodnotě všech dob, nebo snad ne?

To, co si Západ neuvědomuje, jak jsme předpovídali už před měsícem, je to, že pro Putina mají o několik řádů vyšší důležitost ceny komodit, především ropy a plynu, než podléhání iluzi papírového bohatství, čili akcie porážející rekordy všech dob. Zvláště když v Rusku zajímá ještě menší části obyvatelstva, co dělají každodenní fluktuace akciových trhů. Co se týče oligarchů, pokud snad existuje někdo, koho by potěšilo spatřit, jak jsou nepříjemně postiženi na své moci, bohatství a vlivu, když nic jiného, tak aspoň na chvilku, tak je to zase sám ten Vladimir Vladimirovič, kterého Západ opětovně ohromně neodhadl. Ani nemluvě o tom, že obyvatelstvo obecně to ještě více potěší a Putinovo hodnocení u obyvatelstva by vytlačilo do ještě vyšších hodnot, kdyby snad ti kamarádíčkovští miliardáři od Západu aspoň trochu utrpěli.

(Zde bychom rádi připomněli, abyste nekomentovali tu snadnost, s jakou Obama údajně zmrazí aktiva několika zkorumpovaných ruských miliardářů, a i tak budou ti velice hrdí Američané, kteří v roce 2008 strhli téměř celý finanční systém na pokraj katastrofy, bohatší, než kdy byli.)

Mezi tím někteří z ruských oligarchů v podstatě tuhle příležitost vítají. Bloomberg o tom hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Ališer Usmanov, nejbohatší člověk této země, kontroluje své nejcennější aktivum, Metalloinvest Holding Co., největšího ruského producenta železné rudy, přes tři pobočky, z nichž jedna je umístěna na Kypru, v členskému státu EU. Tento 60 letý muž rovněž vlastní viktoriánský palác v Londýně, který podle novinové zprávy v Sunday Times z 18. května 2008 koupil za $70 milionů v roce 2008. Ten podle odhadu Bloomberg přišel od počátku krize o $1,5 miliardy.

„Možné sankce proti Rusku nám sice dělají starosti, ale nevidíme v tom žádný dramatický dopad na náš byznys,“ řekl dnes v interview v moskevské kanceláři Bloomberg Ivan Strešinsky, CEO u USM Advisors LLC, která spravuje Usmanovova aktiva včetně podílů v Megafon OAO a Mail.Ru Group Ltd.

„Výnosy z Mail.Ru přichází z Ruska a lidé nepřestanou volat a používat Internet,“ řekl. „Metalloinvest by mohla postihnout uzávěra na evropských a amerických trzích, prodeje ale můžeme přesměrovat do Číny a na další trhy.“ [/quote]

Úžasná práce, Obamo: právě jsi dotlačil Rusko a Čínu k ještě bližší spolupráci z nutnosti! Navíc by vůbec nemělo být překvapením, že spolu s tím, jak Rusové stahují peníze ze Západu, tak západní firmy vypadávají z Dodgeski.

Jeden vedoucí moskevský bankéř řekl, že 90 procent investorů se už chová, jako kdyby sankce už platily, s dodatkem, že takhle přeci vypadá „moudrý rizikový management.“

Tyto kroky představují přechod na odvrácenou stranu toho, co na líci vypadá jako stažení Západních peněz z ruských trhů, které bylo vidět během posledních čtrnácti dnů.

Obchodníci a bankéři řekli, že americké banky byly zvláště těžkými prodejci ruských dluhopisů. Podle dat z Banky pro mezinárodní vyrovnání americké banky a správci aktiv byli vystaveni zranitelnosti kolem $75 miliard ruských aktiv.

Joseph Dayan, šéf trhů u BCS, jednoho z největších brokerů pro Rusy, řekl: „Při pohledu na ruské dluhopisy to byl během posledních několika dnů dost ošklivý obrázek a něco z toho má co dělat s tím, že mezinárodní banky snižují své vystavení riziku jejich držby.“

A č zahraniční banky ještě nezačaly s masovým omezováním úvěrů pro ruské společnosti, bankéři říkají, že půl tuctu živých dohod o financování některých z ruských největších společností vázne, jelikož věřitelé čekají, jak přísné ty Západní sankce vlastně budou.

Takže sečteno a podtrženo, Rusko myslí pár tahů dopředu a už si ze Západu stáhlo spoustu aktiv, a proč ne? Vzpomeňte, že před rokem se ukázalo, že ti samí Rusové, kteří jako měli být potrestáni na Kypru, už dávno stáhli svoje peníze před tím konfiskačním vykoupením, o které nejspíš věděli, že se blíží. A byli to obyčejní kyperští občané, kteří nic zlého neudělali, kteří tím byli nejvíce postiženi.

A tak zatímco ruská reakce je už známa, tak by nás zajímalo, jak moc to platí opačně: prostě jak je Západ připraven, a zvláště Evropa, na existenci ve světě, v němž bude náhle zavřena třetina plynu pro Německo? Nemůžeme se dočkat, až se to počátkem příštího týdne dovíme.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: z erohedge.com