Vlády Spojených arabských emirátů (UAE), Saúdské Arábie a Bahrajnu odvolávají své velvyslance z Kataru – Katar říká, že on své velvyslance ze Saúdské Arábie, UAE a Bahrajnu neodvolá… UAE, Saúdská Arábie a Bahrajn ve středu řekly, že stahují své velvyslance z Kataru, protože Doha nerealizovala dohodu mezi arabskými zeměmi Zálivu o vzájemném nevměšování do vnitřních záležitostí. Katar řekl, že nestáhne své velvyslance z UAE, Saúdské Arábie a Bahrajnu i přes rozkoly v záležitostech, o nichž říká, že ty jsou „mimo Radu pro spolupráci v Zálivu (GCC).“ Tento krok tří zemí vyústil do společného prohlášení, což je bezprecedentní v tři desetiletí dlouhé historii Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC), aliance Saúdské Arábie, Bahajnu, Kuvajtu, Kataru, UAE a Ománu. – GulfNews


Dominantní sociální téma: Tyto války jsou nepředvídatelné a musí se zastavit.

Analýza volného trhu: Je snad Katar novým žhavým ohniskem? Víme, že Západ rozšťourává potíže po celé Severní Africe a na Středním východě. A je veřejným tajemstvím, že Anglosféra má potíže zvláště na Ukrajině.

Teď to ale vypadá, jako by se ta samá věc děla v Kataru. Jak vidíte z výňatku ve výše uvedeném článku, Katar je zatažený do vážné diplomatické potyčky s UAE, Saúdskou Arábií a Bahrajnem.

Popravdě, rvačka podruha s podruhem. Katar je téměř jako americké léno spolu i s UAE a se Saúdskou Arábií. Bahrajn by nemusel vůbec ani existovat bez britské podpory, která umožnila strašlivým vládcům Bahrajnu násilně potlačit jejich ubohé poddané.

Žádná z těchto zemí neudělá nic významného bez podpory Západem. Tento vývoj je tudíž čímsi, co Západ a Anglosféru zajímá jen málo. Nebo ještě hůře, aktivně ho podněcuje.

Zde je z toho více:

[quote align="center" color="#999999"]

Katar se v tomto regionu stal osamělým střelcem, co podporuje islamistické skupiny v Egyptě, Sýrii i jinde na Středním východě, na které někteří z dalších členů GCC nahlíží s podezřením či až s otevřeným nepřátelstvím.

Tento stát řekl, že členové GCC podepsali 23. listopadu dohodu o tom, že nebudou podporovat „kohokoliv, kdy ohrožuje bezpečnost a stabilitu v GCC, ať už jako skupina, nebo jako jednotlivec – přes přímé aktivity v bezpečnostní oblasti nebo přes politický vliv, a nebudou podporovat nepřátelská média.“

„Bohužel ale toto úsilí nevedlo k tomu, že by Katar dodržoval ustanovení této dohody, což tyto tři země podnítilo k tomu, aby začaly s aktivitou, kterou vidí jako nezbytnou, aby ochránily svou bezpečnost a stabilitu, a tak ode dneška 5. března stáhnou své velvyslance z Kataru,“ uvádí se v prohlášení.

Země GCC „už vyvinuly ohromné úsilí, aby kontaktovaly Katar na všech úrovních, aby souhlasil s jednotnou politikou … k zajištění nevměšování, přímého či nepřímého, do vnitřních záležitostí jakéhokoliv členského státu,“ uvádí prohlášení. Tyto národy rovněž Katar požádaly, aby „nepodporoval žádnou stranu zaměřenou na ohrožování bezpečnosti a stability kteréhokoliv člena GCC,“ dodalo prohlášení s odkazem zvláště na mediální kampaně proti nim.

Toto prohlášení zdůraznilo, že i přes listopadové přijetí závazku katarského emíra Šejka Tamin Bin Hamada Al Thaniho k těmto principům jeho země pochybila při jejich dodržování. Mediální zprávy uvedly, že Šejk Tamin dostal v listopadu na schůzce v Rijádu ultimátum od Saúdské Arábie, které zpracoval kuvajtský emír, Šejk Sabah al Ahmed.

Novému emírovi řekli, aby Katar změnil svou cestu, a aby on zařadil tuto zemi ohledně regionálních záležitostí do lajny se zbytkem GCC. GCC mělo zvláště obavy z katarské podpory Muslimského bratrstva, z jeho úzkých vztahů s Tureckem, s jeho opozicí vůči režimu v Egyptě a s tím, co vnímají jako jeho podporu rebelů Al Houthi v Jemenu. [/quote]

Vidíte ty záležitosti, které tu tvoří ten „horký brambor“, a ty jsou velice zajímavé. Muslimské bratrstvo je pro CIA tou organizací, co si zvolila k přebírání destabilizovaných zemí včetně toho nejprominentnějšího převzetí Egypta. To, že ji podporuje Katar, určitě není náhoda.

Ohromná US vojenská základna v Kataru poskytla kritickou podporu pro druhou invazi do Iráku. Jeho mediální vlastnictví stanice Al-Jazeera bylo až dosud široce uznáváno jako jistý druh Západní falešné vlajky – personálně je obsazené reportéry původně od BBC – a jejich vládnoucí rodina nadále udržuje úzké vztahy s US.

V jistém smyslu ale není rozdílu mezi Katarem a Saúdskou Arábií, která pohádkově prosperuje ze své věrné spolupráce, při níž odmítá brát za ropu jiné měny než dolar. Jelikož je Saúdská Arábie „špičkový“ regulátor – čili mezní – producent ropy na světě, je schopna tuto politiku vnucovat v zastoupení US.

UAE, jak si už dlouho všímáme, jsou téměř zkumavkou kombinace fungování islámského a Západního finančnictví. Výsledek pak má být rozjetý po celém muslimském světě jako součást velké homogenizace Východních a Západních praktik. Jako vždy úvahy za tím jsou globalistické…

Bahrajn jsme již zmiňovali. Tahle maličká ostrovní země byla rozervána protesty a jen obtížně ji museli udržet internacionalisté z Británie – na něž se bahrajnská královská rodina obrátila, když hrozilo, že občanské nepokoje nahradí jejich autoritářskou vládu vládou demokratickou.

Tohle je roztržka mezi loutkovými státy, a ať z ní vzejde cokoliv, můžete si být jisti, že ruka Západu v přístupu k tomu nebude zasahovat náhodně. Saúdové se určitě cítí pod tlakem pokroků takových technologií jako fracking.

Saúdská rodina možná i zbytek těch loutkových států na Středním východě v těchto dnech vidí ten příslovečný varovný nápis „Mene tekel ú-parsín“ na zdi. Proto chtějí od Kataru prohlášení „… ujišťující o nevměšování, přímém či nepřímém, do vnitřních záležitostí kteréhokoliv členského státu.“

Různé země GCC jsou zjevně dost nervózní, že Katar by mohl být použit i k nasazení nějakého druhu nestability, která teď postihuje zbytek Středního východu, i do jejich zemí. Západní internacionalisté jsou nelítostná banda. Když s nimi pojedete v podnikání, tak se dříve nebo později budete potýkat s důsledky přijetí jejich velkorysosti.

Západní mocnosti praktikují polarizaci a přijmeme-li jako pracovní hypotézu, že konkrétně Anglosféra chce na Středním východě vytvořit Islamistickou osu, pak může snadno dojít k polarizaci Saúdské Arábie – a dokonce k její transformaci na nějaký druh fundamentalistické islamistické republiky (místo roajalistického uspořádání). Otřesy z toho vzniklé by určitě otřásly světem, vypadá to ale, že mocenská elita v těchto dnech tyto trendy aktivně podněcuje. Z chaosu … přijde řád.

V napětí mezi UAE a Katarem se projevují podobné prvky. Katar obvinil UAE, že dostatečně nepodporují islamistické frakce; probíhající napětí by mohlo donutit vládce UAE, aby přijali více islamistický sentiment.

Nakonec by tomu tak mohlo být, jelikož Katar zrovna podstoupil změnu režimu se vzestupem emíra Tamina, a Západní mocnosti by mohly chtít současný režim poučit o důsledcích toho, když nekooperuje s dostatečným nadšením.

Závěr: Tak či onak, to vypadá, že islamizace Středního východu nadále nabývá na tempu. A možná už byly položeny základy pro další destabilizaci, tentokrát států GCC – což je situace, kterou by si šlo jen před několika málo lety těžko představit.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thedailybell.com