Moskva neposuzuje možnost připojení Krymu k Rusku a nedávné události v Kyjevě nepokládá za nic jiného než za protiústavní převrat, který způsobil na Ukrajině chaos.  Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin na setkání s novináři v úterý (4. března). Když Vladimir Putin komentoval únorové události na Ukrajině, označil je za ozbrojené uchvácení moci. Nanejvýš konkrétně se ruský prezident vyslovil i o volbách hlavy státu a parlamentu, které jsou na Ukrajině stanoveny na 25.května.


Vladimir Putin prohlásil, že jejich výsledky Moskva neuzná, jestliže se budou konat v podmínkách teroru. Kromě toho teď není Kyjev oprávněn rozhodovat o budoucnosti Ukrajiny jménem celé země. A o kvalitě nových úřadů svědčí i jmenování nových vedoucích činitelů regionů, mimo jiné i oligarchů s dost pochybnou pověstí.

Vladimir Putin prohlásil, že revoluční situace na Ukrajině se utvářela po mnoho let kvůli nespokojenosti jejích občanů s úřady, rozvrstvením společnosti a neuvěřitelnou korupcí. Zdůraznil, že má porozumění pro lid na Majdanu, který dosud požaduje nikoli jen kosmetické úpravy úřadů, ale radikální změny. Avšak touha po změnách vůbec neznamená, že je třeba o to usilovat nezákonnými, protiústavními metodami.

Pokud jde o vstup ruských vojsk na Ukrajinu, v této souvislosti Vladimir Putin zdůraznil, že teď to vůbec není nutné, taková možnost ale existuje. Je jasné, že v první řadě v zájmu ochrany ruskojazyčného obyvatelstva této země, tím spíš, že v Kyjevě a dalších regionech se dosud, jak se vyjádřil Putin, potulují ozbrojenci, dál tu řádí neonacisté a antisemité.

Vladimir Putin rovněž prohlásil, že síly sebeobrany poloostrova, o nichž v posledních dnech píše světový tisk, který je označuje za ruský zásahový oddíl, nemají nic společného s ruskými ozbrojenými silami.

Ruský prezident komentoval i informaci o možných sankcích Západu vůči Rusku v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Podle slov Putina budou škody jimi způsobené vzájemné. Prezident rovněž zdůraznil, že Rusko je i nadále připraveno uspořádat summit G8 letos v létě v Soči. Když ale jeho partneři účast v summitu odmítnou, nic hrozného se nestane. Takto prezident zhodnotil záměr některých blokovat nebo přinejmenším ignorovat paralympiádu, která se má konat v Soči:

[quote align="center" color="#999999"]

Je vrcholem cynismu vystavovat nebezpečí paralympijské hry v Soči. Když se je někdo pokusí zmařit, pak to bude znamenat jen jedno – pro lidi, kteří podniknou takové pokusy, není nic svatého.[/quote]

Vladimir Putin také prohlásil, že situace na Ukrajině se postupně vyrovnává, avšak obyvatelé jihovýchodu země se musí cítit v bezpečí. Zdůraznil, že Moskva je připravena posoudit možnost věnování dalších tranší finanční pomoci Ukrajině, západní partneři ji ale žádají, aby to zatím nedělala.

Když ruský prezident Vladimir Putin odpovídal na otázku novináře týkající se Viktora Janukovyče, řekl, že před dvěma dny se s ním setkal a tehdy byl Janukovyč naživu. „Ještě se nachladí na pohřbu těch, kdo šíří fámy o jeho smrti“, zažertoval Putin.

Zdroj: czech.ruvr.ru