USA se chystají světu nadělit první geneticky modifikované maso: zmutovaného lososa, který by mohl vymýtit populaci divokých lososů a ohrozit lidské zdraví – můžeme to ale teď ještě zastavit, než budou naše talíře plné podezřelých Frakensteiních ryb. Ten nový falešný losos roste dvakrát rychleji, než ten skutečný, a ani vědci neví, jaký je jeho zdravotní dopad z dlouhodobého hlediska. Ovšem brzy bude vyhlášen za pro nás bezpečné jídlo na základě studií placených společností, která toto GMO stvoření vytvořila!

Naštěstí v USA existuje zákonný požadavek uvážit před rozhodnutím veřejné mínění. Rostoucí koalice spotřebitelů, environmentalistů a rybářů už na vládu apeluje, aby tuhle dohodu na základě rybářské historky hodila do koše. Pojďme naléhavě vybudovat lavinu globální podpory, abychom jim pomohli zvítězit.

Zrovna teď o tom probíhají konzultace a máme reálnou šanci ubránit si jídelníček před tímto rybím mutantem. Podepiš stop Franenfish (zastav Frankensteinovskou rybu) a hodně to sdílejbude-li nás 1 milion, bude náš apel oficiálně předložen k veřejné konzultaci.

Společnost, která tuhle Frankensteiní rybu vyvinula, pozměnila DNA lososa, aby vytvořila rybu, která poroste po celý rok rychlostí světla. Nejenže nerozumíme dlouhodobým zdravotním účinkům, pokud několik z nich nebo jejich vajíčka proniknou do divočiny, tak by tito super-lososi mohli zdecimovat celou populaci divokých lososů. Co je nejhorší, že jakmile se dostanou do supermarketu, nebudeme moci rozlišit Frankensteinovskou rybu a skutečného lososa, takže už nebude žádný způsob, jak se jim vyhnout!

Biotechnologický průmysl utratil stamiliony dolarů na lobování u vlády, aby schválila GM plodiny. Frankensteinovská ryby je jejich další dítě za miliony dolarů – mohlo by otevřít stavidla záplavě dalšího transgenického masa. Avšak americká vláda, než učiní rozhodnutí, uváží veřejné mínění – pokud je budeme moci ohromit ohromnou globální opozicí, nebo když ji budou moci přinejmenším očekávat, zastavíme tohle bezohledné počínání.

Frankensteinovská ryba je už na pokraji schválení – zajistěme, aby o tom, co jíme, nerozhodovaly biotechnické společnosti. Pomozte posbírat jeden milion hlasů k zastavení rybího mutanta.

Členové Avaaz se dali dohromady, aby chránili přirozený svět a náš potravinářský systém před nebezpečím vměšování. V roce 2010 se více než 1 milion z nás vyslovilo proti geneticky modifikovaným potravinám v Evropě. Dejme se dohromady zase, abychom zastavili rybího Frankensteina.

S nadějí,

Jamie, Nick, Emma, Dalia, Emily, Paul, Ricken, Wen-Hua a celý tým Avaaz DALŠÍ INFORMACE: Engineered Fish Moves a Step Closer to Approval (NY Times) GM salmon: FDA’s assessment of environmental risks (LA Times) Genetically Modified Animals (Women’s Health Magazine) Protect our waters from GE Salmon (Center for Food Safety) Below the Surface: The Dangers of Genetically Engineered Salmon (Food & Water Watch) Genetically Engineered Salmon (Ocean Conservancy)

]]>