Všichni se diví, kdo jsou ti neoznačení muži v uniformách, které viděli v klipech z oblasti Krymu na YouTube. Díky ruskému bloggerovi Lvu Šlosbergovi, který píše pro noviny Pskovskaja Gubernija, už odpověď známe: podle něj jsou to válečníci 76. Černichovské (Pskovské) divize přepadových jednotek a ti se pomalu rozptylují po škrtících bodech Ukrajiny. [quote align="center" color="#999999"] Z jeho příspěvku to přeložil Interpretermag.com:


Podle jednoho z účastníků operace se důstojníci a kontraktoři 76. Divize přepadových jednotek rozmisťují po ukrajinském území od minulého týdne. Do počátku tohoto týdne, tam bylo více než 100 vojáků. K dalšímu už proslulému vyslání došlo v úterý 27. února. Jsou plně ozbrojeni s 5 000 náboji na osobu. Je tam jeden náklaďák na 10 vojáků a jsou plně vybaveni zbraněmi včetně plamenometů. Při příjezdu na území Ukrajiny, svou geografickou polohu lidem neohlásili, a pověřeni jsou místními úkoly. S největší pravděpodobností to bylo v Sevastopolu a Simferopolu. Pohotovostní jednotky zůstávají v Jisku a této operace se nezúčastnily. Kasárny 76. Divize přepadových jednotek v ulici Margelova v Pskově jsou prakticky prázdná.[/quote]

Něco k historii 76:

[quote align="center" color="#999999"]

Původně byla zřízena v roce 1939 jako 157. Střelecká brigáda, tato divize během WWII získala proslulost jako 76. Gardová střelecká divize v bojích na jižních hranicích SSSR. Mezi lety 1988-1992 se 76. Výsadková divize, jak byla tehdy známá, zapojovala do preventivní bezpečnosti při zabraňování možného propuknutí válek na území bývalého SSSR. Tato divize v 90. letech od prvních sekund čečenských válek bojovala spolu s čečenskými proruskými milicemi, aby vyrvali kontrolu nad čečenským územím čečenským separatistům. V roce 2006 se 76. Výsadková divize přetvořila na Divizi vzdušných přepadů. V roce 2008 během Bitvy u Cchinvali se na jižním Kavkazu přepadů 76. Výsadková divize využívalo k vyhnání gruzínských vojsk z Jižní Osetie.

76. divize sestává ze tří regimentů – 104, 234 a 237, její řady jsou zaplněny jen profesionály na plný úvazek, a žádnými odvedenci. Tato divize je vybavena tou nejsofistikovanější výzbrojí pro moderní válčení, jako je ‚chytrá‘ přesně naváděná munice, řízené střely a minometnými raketomety 2S9 NONA.[/quote]

Možná nikoho nepřekvapí, že to byla také 76, kdo se zapojuje i do Sýrie:

[quote align="center" color="#999999"]

Vzhledem ke zhoršující se krizi v Sýrii noviny Nězavisimaja Gazeta hlásily, že Ruská armáda se zjevně připravuje na misi v Sýrii. Tyto noviny citovaly anonymní zdroje z vojenského vedení, a řekly, že ruský president Vladimir Putin generálnímu štábu nařídil, aby vypracoval plán na vojenské operace mimo Rusko včetně Sýrie.

Pro takovouto intervenci připravovanými jednotkami jsou 76. Divize výsadkových sil (zvláště zkušená jednotka Ruské armády), 15. Armádní divize, což jsou rovněž speciální síly z brigád Černomořské flotily, které mají základnu v syrském přístavu Tartus.

Podrobnosti o operačním plánu připravují pracovní skupiny ze Smluvní organizace kolektivní bezpečnosti, k nimž patří většina post-sovětských států, stejně jako Šanghajská organizace pro spolupráci, k níž patří jak Čína, tak Rusko.[/quote]

A 76. vypadá, že má dnes napilno: Ajder Muždabajev, místo šéfredaktor listu Moskovskij Komsomolec před 2 hodinami na Facebooku ohlásil:

[quote align="center" color="#999999"]

Naléhavě z Krymu,

Ozbrojené oddíly na Krymu zabraly státní televizní stanici (GTRK). Veškerý personál se shromáždil v televizním kanálu Krymských Tatarů ATR, přichází stovky dalších. Čekají, až bude zabrána. Dorazilo několik obrněných transportérů. Prozatím jen projely. Rovněž se očekává, že zabrána bude budova Medžlisu Krymských Tatarů (Shromáždění). Lidé tam už kráčí. Všichni mají strach, co se tuto noc bude dít. Takhle to je.

Přátelé a kolegové, dejte na sebe pozor! Neklaďte odpor vojákům. Bože, ochraňuj Krym![/quote]

Vypadá to, jako by se Putin nenechal zastrašit Obamovým tvrdým slovníkem.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com