S růstem odporu byl v Sevastopolu instalován ruský starosta. Rusky mluvící Ukrajinci na Krymu kladou odpor převzetí jejich země západními bankéři tím, že ve městě Sevastopol instalovali rusého starostu jako součást vynořující se revolty proti USA podporovanému puči, na který nahlíží jako na svržení demokraticky zvoleného presidenta Viktora Janukoviče. „Městská rada Sevastopolu během mimořádného zasedání v pondělí večer předala moc Alexeji Čalijovi, ruskému občanu, zatímco se více než tisíc protestujících shromáždilo kolem radnice a skandovalo „Rusko, Rusko, Rusko,“ a „Ruský starosta pro ruské město,“ hlásí Guardian.


Předchozí držitel úřadu Vladimir Jacuba rezignoval, aby umožnil Čalijovi převzít moc.

Ruská vojska rovně provedla manévry k zabezpečení města proti militantům opozice tím, že rozmístila obrněné transportéry na hlavním náměstí města. Včera přišla hlášení, že ruské vyloďovací plavidlo Nikolaj Filčenko je na cestě do Sevastopolu i s kontingentem 200 ozbrojených ruských vojáků.

„Události dne se vyznačovaly prvními fázemi zřizování proti-kyjevské administrativy uprostřed překotného vývoje, který způsobí té skupině politiků, kteří nahradili administrativu svrženého presidenta Viktora Janukoviče na útěku,“ hlásí RIA Novosti.

Mezi tím, ve snaze dát tomu puči určité zdání legitimity ukrajinský parlament hlasoval ve prospěch procesu postavit Janukoviče před Mezinárodní tribunál pro válečné zločince, což je vývoj, k němuž došlo krátce po odhalení, že tajní britští vyšetřovatelé pročesávají střed Kyjeva při hledání důkazů, že to byli vládní snipeři, kdo byl použit k masakrování demonstrantů.