Kdyby trh akcií už kolaboval, tak by bylo snadné svést na tu bezútěšně smutnou paniku ty mrtvé bankéře z uplynulého týdne, což má určitě odraz v roce 1929. Teď ovšem potřetí za uplynulý týden zemřel už třetí vysoký finanční ředitel v čemsi, co se jeví jako sebevražda. Jak hlásí Bloomberg po smrti vedoucího ředitele JPMorgan (v úterý) a ředitele Deutsche Bank (v neděli), tak byl na výjezdu z dálnice ve státě Washington nalezen mrtev šéfekonom Russell Investment (a bývalý ekonom Fedu) Mike Dueker. Policie řekla, že smrt se jeví jako sebevražda.


Od Bloomberg,

[quote align="center" color="#999999"]

Mike Dueker, šéfekonom u Russell Investments byl nalezen mrtev na výjezdu z dálnice, který vede k mostu Tacoma Narrows Bridge ve státě Washington, tvrdí kancelář šerifa Pierce County.

Bylo mu 50. Asi přeskočil přes 4 stopy (1,2 metrů) vysoký plot, než spadl dolů s 40 až 50 stop vysokého náspu, řekl včera detektiv Ed Troyer z Pierce County.

Řekl, že ta smrt se jeví jako sebevražda.

Duekerovo zmizení bylo ohlášeno 29. ledna a spolu s prosazovateli zákona ho hledala i skupina přátel. Troyer řekl, že Dueker měl nějaké problémy v práci, aniž by to rozváděl.

Dueker měl u Russell dobrou reputaci, řekla Jennifer Tice, mluvčí společnosti.  Odmítla komentovat Troyerovo prohlášení o Duekerových pracovních záležitostech. [/quote]

Ale jak nedávno poznamenal Michael Snyder, kdyby krachovaly akciové trhy, bylo by snadné na to ty sebevraždy svést. Svět si určitě pamatuje, co se dělo během velkého krachu v roce 1929…

Historicky o bankéřích panuje stereotypní představa, že mají největší sklon k sebevraždám. To má hodně co dělat se slavným krachem akciového trhu v roce 1929, který vedl k pádu 1 616 bank a k více než 20 000 zbankrotovaných podniků.

Počet bankéřů, kteří spáchali sebevraždu přímo po krachu, byl ale jen asi kolem 20, s dalšími 100 lidmi spojenými s finančním průmyslem, kteří zemřeli vlastní rukou během roku.

Dueker rovněž býval ekonomem výzkumníkem u Fedu v St. Louis:

[quote align="center" color="#999999"]

Publikoval během uplynulých dvou desetiletí tucty výzkumných článků, mnohé o monetární politice, podle webové stránky Fedu ze St. Louis, která jej řadí mezi vrcholných 5 procent ekonomů podle počtu publikovaných prací. Jeho nejcitovanější prací byl článek z roku 1997 nadepsaný „Posílení argumentace o výnosové křivce jako o prediktoru US recesí“ vydaný rezervní bankou, když u ní byl výzkumníkem.[/quote]

Takže, když jsou akcie jen 4% pod svým vrcholem, tak proč tolika vysoce postavených a hodně respektovaných bankéřů páchá sebevraždy?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com