Po zprávách o výskytu znepokojivých jevů v mořském životě u západního pobřeží vědci z mexického Scammon’s Lagoon rovněž známého jako Laguna Ojo de Liebre objevili cosi, co vypadá jako zatím první zadokumentovaný případ  úhynu mláďat velryb šedých. Tuto neděli zjistili, že mláďata, která nepřežila, měřila jen něco pod sedm stop, jsou tedy daleko menší než průměrní novorozenci měřící 12 až 16 stop. „Bohužel s takovýmto vymíráním bude přežití tohoto druhu obtížné,“ stojí v překladu v komentářích na Facebookové stránce Gurrero Negro Verde.


Výzkumnice z Americké společnosti kytovců Alisa Schulman-Janiger si myslí, že ta šokujícně nedovyvinutá velrybata jsou výsledkem potratů. Ani později po sběru mrtvol za účelem dalších analýz vědci ale ještě neuvedli žádný komentář týkající se možné příčiny.

Ač srostlá dvojčata byla nalezena i u několika dalších druhů velryb, tak prohledávání databáze Muzea přírodní historie kraje Los Angeles nevrátilo žádný záznam o srostlých velrybách šedých.

Ač dosud nebyly uvolněny ještě žádné informace, tak obavy týkající se probíhající katastrofy ve Fukušimě podněcují mnohé k otázkám, zvláště ve světle vzácných úhynů živočichů šířících se podél západního pobřeží.

Incidenty jako probíhající epidemie „ rozpadajících se mořských hvězdic“, která probíhá podél pobřeží Kalifornie, Oregonu, Washingtonu a Kanady, ještě nebyla vysvětlena, jelikož ty nacházené mořské hvězdice se doslova rozpadají.

I když japonští vědci zjistili „vysoké“ koncentrace cesia v planktonu po celém Pacifiku už v květnu 2013, tak vlády tyto hodnoty nadále prohlašují za bezpečné.

Nedávná studie vydaná v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences zjistila, že počet mrtvých mořských tvorů pokrývajících dno Pacifiku je vyšší, než kdy bylo od počátku monitorování před 24 lety. I přes pokusy některých tuto studii „vyvracet“ a vinu za výskyt tohoto jevu svalovat na „globální oteplování“, tak bližší pohled na tuto studii jasně poukazuje na Fukušimu jako na nejpravděpodobnějšího činitele.

Poté, co minulý týden ministerstvo zdravotnictví a humánních služeb nakoupilo 14 milionů dávek jodidu draselného, si mnozí myslí, že federální vláda už začala s přípravami, jelikož situace v Japonsku se zhoršuje.

Přiznané vysoké úrovně radiace, které byly nedávno zjištěny na kalifornské pláži, rovněž k tomuto tématu přilákaly celonárodní pozornost, když hlavní zpravodajské kanály, jako Drudge report daly odkazy na zprávy o tomto incidentu.