Google Glass má nového rivala: Kontaktní čočky s nano-technologií umístěné v brýlích poskytují nositeli virtuální plátno, promítané přímo na oči, na němž lze cokoliv sledovat a využívat různých aplikací. Odhaleno bude v USA. Předvedení high-tech kontaktní čočky se uskuteční příští týden během akce Consumer Electronics Show („představení spotřební elektroniky“) v Las Vegas, čímž se oficiálně stane konkurentem známých brýlí Google Glass, které dovedou natáčet videa i pořizovat fotografie doslova mrknutím oka.


Tato platforma, přezdívaná iOptik, je výtvorem kolektivu Innovega, sídlícího ve Washingtonu, jehož průlomové optické zařízení se skládá ze dvou klíčových elementů: Plochých panelů nebo mikro-projektorů, vestavěných do sklíček, jež umožňují fungování všech dostupných médií a iOptik kontaktních čoček, které poskytují nejen sledování médií v kvalitě téměř srovnatelné lidskému zraku, ale vzhledem k tomu, že každý druhý člověk potřebuje nějakou formu vylepšení zraku, i lepší vnímání okolí.

Tyto kontaktní čočky lze nosit obvyklým způsobem, ať už s brýlemi od Innovegy či bez nich. Po dobu nošení brýlí se zabudovanými mikro-projektory je možné promítat jakákoliv média na průhledné čočce, přičemž vnímání okolí nositele není nijak omezeno.

„To, že zároveň nabízejí korekci zraku, je výhoda obzvlášť důležitá na asijském trhu, kde krátkozrakostí trpí téměř dvojnásobně více lidí, než je tomu jinde ve světě,“ řekl spoluzakladatel a generální ředitel Innovegy Steve Willey.

Podle CNET.com byla společnost doposud financována NSF (Národní vědecká nadace), DARPou (Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů) a neuveřejněnou asijskou společností. Willey objasnil, že Innovega byla založena, aby se vypořádala s problémem, že kvalita a množství digitálních médií z přenosných zařízení často přesahuje rámec možností menších mobilních displayů, což odrazuje zákazníky po celém světě.

„Cokoliv spouštíte na vašem smartphonu lze spustit i na našich brýlích v HD, řekl Willey serveru CNET.com. „V HD, ať je to 2D okno nebo 3D obraz.“


Dle tvrzení Willeyho, přístup na základě kontaktních čoček iOptik posunul vývoj vpřed, neboť poskytuje obraz ve vysokém rozlišení s kompaktními brýlemi tím, že eliminoval běžnou zvětšující optiku digitálních brýlí a spojil je namísto toho s nano-technologií kontaktních čoček. Nové kontaktní čočky vylepšují zrak a umožňují uživatelům lépe vnímat jejich digitální prostředí. Dovolují světlu z displaye prostupovat středem zornice a světlu z okolí krajní částí zornice. Willey se nechal slyšet, že kontaktní čočky by mohly tvořit displaye s rozměry, „které se rovnají 240palcové TV, již sledujete ze vzdálenosti 10 stop“.

V současné době se iOptik synchronizuje s Android smartphony a podle Willeyho umožní vývojářům programovat specifické nástroje pro jakákoliv zařízení, v nichž může být systém iOptik instalován a použit.