Turecký korupční skandál s vysokým profilem, jehož dopady prozatím vyústily do uvěznění synů tureckého ministra vnitra Muammara Gulera, se právě prudce eskaloval po náhlé rezignaci tří klíčových ministrů z vlády ministerského předsedy Erdogana. Počátkem dnešního dne to byl ministr hospodářství Zafer Caglayan a pak ministr vnitra Moammer Guler, kteří předložili rezignace ministerskému předsedovi Recep Tayyip Erdoganovi ve středu ráno. O několik hodin později se k nim přidal ministr environmentálního a územního plánování Erdogan Bayraktar, který měl rovněž nabídnout svou rezignaci na členství v parlamentu, ale místo aby to povolně udělal, zaútočil na ministerského předsedu a volal po jeho rezignaci, což vyvolalo po úvodním uklidnění nový rozruch na trzích.


Připomínáme, že minulý týden Tureckem otřásla tři senzační korupční vyšetřování, která vedla k tuctům zadržení a ke 24 zatčení lidí ve škále od vlivných businessmanů po vysoké byrokraty a syny ministrů. Caglayanův syn Salih Kaan Caglayan, Gulerův syn Baris Guler a Bayrakrarův Oguz Bayraktar byli mezi těmi, které při této razii zatkli, což Recep Tayyip Erdogan, turecký ministerský předseda nazval „špinavou operací“ k očernění jeho administrativy a k podvrácení pokroku v této zemi.

Dnešní vývoj je nejspíš začátkem konce současného ministerského předsedy, protože tento otřes „signalizuje prohlubující se rozkol uvnitř vlády pana Erdogana.“ Jak hlásí WSJ, zatímco se ministři ekonomiky a vnitra připojili k premiérovi i při odsouzení vyšetřování těchto úplatků jako spiknutí za oslabení vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje čili AKP, pan Bayraktar se na pana Erdogana obořil za nátlak k rezignaci a během toho volal po Erdoganově rezignaci.

„Neakceptuji, aby se na mě tlačilo, kvůli tomuto vyšetřování, do kterého patří úplatkářství a korupce, a aby se mi říkalo, abych ‚rezignoval a vydal uklidňující prohlášení,‘“ řekl podle své kanceláře pan Bayraktar. Tento ministr, jehož syn byl v tomto vyšetřování vyslýchán, popřel jakékoliv pochybení. „Myslím si, že ministerský předseda, pokud má ukonejšit národ, tak by měl rezignovat také,“ řekl.

Počátkem tohoto dne i další ministři, kteří skončili, zopakovali tvrzení pana Erdogana, že tohle vyšetřování bylo politicky motivované.

„Je naprosto jasné, že tato operace byla provedená 17. prosince jako špinavá intrika proti naší vládě, naší straně a naší zemi. Rezignuji na svou funkci ministra hospodářství, abych pomohl přinést pravdu, a abych překazil tu odpornou hru, do které zapletli mé dítě a mé nejbližší kolegy,“ uvedl podle svého mluvčího pan Caglayan v písemném prohlášení, ten to odmítl dále komentovat.

S místními trhy tento vývoj cloumal, nejdříve se po prvních dvou rezignacích rozhýbaly, pak ale prudce spadly, když pan Bayraktar volal po odchodu ministerského předsedy.

[quote align="center" color="#999999"]

Benchmark akciového indexu BIST-100 ztratil své nárůsty a spadl v odpoledním obchodování o 3,5% na 66555,3. Lira poklesla o 0,5% na 2,0876 proti dolaru, čímž se škrábala v pátek k rekordně nízké hodnotě. Náklady vládního dluhu vzrostly, jelikož jejich benchmark výnosů dvouletých obligací se dočkal nárůstu na 9,60% z 9,42% a po uzávěrce v úterý na 9,68%. Výnosy z obligací klesají, jelikož ceny rostou.

„S rezignací těch dvou ministrů ráno lira získala, protože to trh viděl jako pozitivní krok, který sníží převažující politické nejistoty. Ale rezignace třetího ministra a apel na ministerského předsedu, aby odstoupil, investorům zhoršil sentiment,“ řekl Goce Celik, ekonom u Finansbank v Istanbulu. „Turecká lira byla v poslední době pod mimořádným tlakem kvůli domácím politickým nejistotám… a bude pro ni těžké se stabilizovat, jelikož se rok chýlí ke konci.“[/quote]

A co může být za probíhajícími skandály? Podle Al Jazeery se široce věří, že ta vyšetřování jsou spojená s nedávným napětím mezi Spojenými státy založeným hnutím tureckého duchovního Fethullaha Gulena a Erdoganovou AKP, které bývaly podle mnohých analytiků v minulosti spojenci v boji proti v Turecku tehdy politicky dominujícím vojskům. Toto napětí, které bublalo už měsíce, vykypělo poté, co vláda plánovala zrušení soukromých středních škol. Gulen vlastní velkou síť takovýchto škol. Erdogan nedávno řekl, že ti, co jsou za tímto vyšetřováním, zkouší zformovat „stát ve státě“ se zjevným odkazem na Gulenovo hnutí, jehož přívrženci jsou vlivní v turecké policii a justici.

Korupce při státních výběrových řízeních, praní peněz, úplatky, pašování zlata a rozdělování nejlepších pozemků mezi favority, taková jsou obvinění uvalená na podezřelé, řekly zdroje z kanceláře istanbulského hlavního vyšetřovatele tureckým médiím. Formální trestní obvinění budou vznesena poté, co kancelář žalobců oznámí platná založení trestních případů pro tři souběžná vyšetřování, která probíhají.

Mezi zadržené patří synové ministra vnitra Muammera Gulera, ministra hospodářství Zafer Caglayana a ministra životního prostředí Erdogana Bayraktara. Různí hodně známí podnikatelé jsou také mezi zadrženými, včetně Suleynama Alana, hlavního výkonného ředitele turecké státní banky Halbank a Aliho Agaoglu, stavebního magnáta, stejně jako Mustafy Demiranda, starosty istanbulského okrsku Fatih. Někteří z těchto prominentních lidí byli uvězněni, zatímco jiní byli soudním příkazem propuštěni, všem hrozí soud (daleko více je o napětí uvnitř turecké vlády zde).

Ohledně toho, jak je to se zapojením CIA, jak to vždy obvykle v destabilizačním procesu strategických vlád bývá, to nejspíš zjistíme už brzy.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com