Podle úřadů je tzv. "znepokojivý" fakt, že jde o spojovací potrubí mezi reaktorovými halami a mezi vnějším chladícím zařízením, které je umístěno mimo tyto haly v oddělené části zdevastovaného jaderného gigantu. Japonská místní média oznámila, že radioaktivity v areálu havarované elektrárny dosáhla zatím nejvyššího stupně a zabije člověka do 20 minut. Podle úřadů je tzv. "znepokojivý" fakt, že jde o spojovací potrubí mezi reaktorovými halami a mezi vnějším chladícím zařízením, které je umístěno mimo tyto haly v oddělené části zdevastovaného jaderného gigantu.


Na několika místech potrubí byla naměřena radioaktivita 25 Sieverts / hod, popř. 15 Sieverts / hod. Firma TEPCO tato měření potvrdila, ale nijak dále nekomentovala. To znamená, že mimo havarované reaktory byla prozatím naměřena nejvyšší hodnota radioaktivity od vypuknutí havárie, která naprosto zničila 3 reaktory v březnu 2011.

V současné době nezadržitelně vytéká do Tichého oceánu kolem 400 tun vysoce radioaktivní vody každý den. Prakticky všechny okolní státy kolem Japonska povinně testují ulovené ryby na radioaktivitu. V článku Podraz Bruselu ohledně zamořených potravin od Fukušimy jsme uvedli, že Brusel v říjnu 2012 vydal nařízení, že "zmírní" kontroly potravin, které pocházejí z Japonska, a to zejména z oněch 12 prefektur, které jsou přímo postižené nukleární katastrofou ve Fukušimě.

Podivný postup. Proudy již nyní donesly radioaktivitu k pobřeží USA, ale prozatím je 100x nižší než je současná norma pro pitnou vodu. Inspekce IAEA uvedla, že dekontaminace zamořené elektrárny bude trvat 30-40 let.

Zdroj:  e-republika.cz