Absurdní “války proti zlatu”, kterou letos Indie rozpoutala, jsme si na této stránce všímali mnohokrát. Od toho okamžiku, kdy jsem o ní četl, mi bylo jasné, že když Indové své zlato chtějí, tak Indové své zlato budou mít. Nemůžete zlomit tisíce let tradice a kultury jen kvůli ignorantskému vrtochu pár byrokratů. Reuters dnes vydalo článek, rozebírající rozsah toho, kam až indičtí pašeráci zajdou, aby přivezli peníze králů do země. K tomu patří jeho ukrývání pod oděvem, jeho polykání i natírání zlatých věcí šedou barvou. To, co je nejvíce znepokojivé, je to, kam až jsou úřady ochotny zajít, aby zastavily údajně svobodné lidi, co si nakupují cihly kovu. Od Reuters:


[quote align="center" color="#999999"]

(Reuters) – Indičtí pašeráci zlata přijímají metody drogových kurýrů, aby obešli vládní zákaz dovozu tohoto drahého kovu, skrývají zlato v dovážených vozidlech a dokonce používají nosiče, kteří spolknou nuggety a zkouší je pronést letištní bezpečností.

Obchodníci i jednotliví zákazníci užaslí z předpisů, které byly letos uvaleny kvůli snížení velkého obchodního deficitu, a z rekordního cla na dovoz šmejdí po celé Asii, aby nakoupili zlato a pronesli ho zpět do země.

Srí Lanka, Thajsko a Singapur jsou nejnovější žhavá místa, jelikož úřady se vrhají na cestující z Dubaje, z tradičního zdroje pašovaného zlata.[/quote]

Zastavte jednoho a vyroste druhý. Jako vždy.

[quote align="center" color="#999999"]

Je znamením doby, že donašeči, kteří pomohou s razií na ilegální dodávku zlata, mohou v Indii dostat větší odměnu než ti, kdo pomohou chytit pašeráky kokainu či heroinu.

Protože právě tohle dává takový smysl.

„Letos po vládních restrikcích došlo k několikanásobnému nárůstu pašování zlata, takže narkotika za tím zůstávají pozadu.“

To naznačuje, že oficiální data ukazující rychlý propad nákupů zlata, který pomohl vyrovnat současný schodek na běžném účtu Indie, možná významně podceňují skutečnou velikost přílivu zlata.

Minulý týden Srí Lanka omezila množství šperků, které si mohou její obyvatelé vyvézt ze země, a bude zkoušet monitorovat, zda jej přivezli zpět. Pákistán v srpnu na měsíc zakázal veškeré dovozy zlata, jelikož se věřilo, že většina skončí propašovaná do Indie.

Indické přirážky na zlato se vyšplhaly na 130 USD za unci navíc k londýnské ceně kvůli propadu nabídky v porovnání s asi 2 USD za unci v Hong Kongu, Singapuru a v Thajsku.

V červnu na letišti v New Delhi nachytali pasažéra letícího z Dubaje s asi 755 gramy zlatých předmětů natřených na šedivo. Úředníci toho muže zastavili, jelikož jeho lepenkové krabice, které nesl, byly zatížené daleko více, než se zdálo normální.[/quote]

Prostě geniální.

[quote align="center" color="#999999"]

„Snažíme se zacpat všechny díry. Posílili jsme personál proti pašování a instalovali jsme detektory kovů do dveří,“ řekl zástupce celního komisaře SAS Navaz v jihoindickém městě Kochi. „Trávíme bezesné noci.“[/quote]

Noci beze spánku, protože si občané chtějí koupit kousek žlutého kovu. To ale můžete mít ještě větší problém než zlato, frajeři.

[quote align="center" color="#999999"]

Ve snaze s tím něco udělat celníci v Mubai nabízí informátorům o případech pašování odměnu až 50 000 rupií za kg zabraného zlata. Za kokain a heroin dostávají informátoři nanejvýš 40 000 a 20 000 rupií.[/quote]

Jsou to blázni.

Michael Krieger

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com