Ve městě severně od syrského hlavního města Damašku popravili islamističtí rebelové přes 80 civilistů, řekly RT zdroje od syrských vojsk. Mnozí další byli uneseni, aby posloužili jako lidské štíty. Vládní síly pokračují v rozsáhlých operacích proti bojovníkům Jabhat al-Nusra a Liwa, kteří se tohoto města zmocnili počátkem tohoto týdne. Tato oblast leží asi 20 kilometrů od Damašku. Pod tiskové agentury SANA, když toto město v pátek obklíčila armáda, bylo ve městě asi 1 000 militantů.


Vojenské zdroje řekly: „Ozbrojené skupiny v Adře prováděly popravy civilistů,“ hlásí ze Sýrie arabský korespondent RT Abutaleb Ablohaya.

„Prozatím bylo zjištěno, že v té oblasti, kterou už zabrala armáda, bylo zabito přes 80 lidí. Často byly vyvražděny celé rodiny,“ řekl.

Očekává se, že počet popravených civilistů ještě vzroste, až se vojskům povede od islamistů osvobodit i zbytek města – které má kolem 20 000 obyvatel – dodal vojenský zdroj.

„Některé rodiny byly uneseny, aby jich použili jako lidských štítů v oblastech, kde teď Syrská armáda zkouší civilisty osvobodit,“ zdůraznil Albohaya. Irácká televize Al-Ahd v neděli řekla, že to je důvod, proč se Syrská armáda zdržuje použití dělostřelectva.

„Vojenské zdroje rovněž řekly, že další unesené rodiny byly odvlečeny do oblasti jižně od Adry ve směru k městu Douma, které je strategickým zázemím opozice už od počátku Syrské krize v březnu 2011. Tam je rovněž umístěno nejdůležitější opevnění rebelů,“ řekl Albohaya.

Přítomnost rebelů v Adře pořád zůstává silná s tím, že „na výškových budovách jsou opevněni snipeři,“ dodal. „Mnohé skupiny militantní opozice pořád ještě fungují jak v oblasti u města, tak i v něm.“

Speciální armádní síly provedly proti těmto skupinám několik úspěšných operací, což vedlo ke smrti tuctů těchto militantů, řekl vojenský zdroj. Vojáci provádí pročesávání všech budov a osvobodili už od rebelů tucty rodin alawitů, drúzů a křesťanů, hlásí Al-Ahd. Vládní vojska ohradila dálnici vedoucí k mezinárodnímu letišti v Damašku, která leží čtyři kilometry od Adry. Vojáci podle Al-Ahd nevylučují možnost, že militantům se podaří prorazit blokádou ve směru, který ohrozí blízké město Dahiyat al Asad.