Establishment usiluje o asimilaci či eliminaci nezávislých médií.  Dinosauří média prochází smrtelným úpadkem, ale nepadnou bez boje, proto establishment spolu s dušením své konkurence nasazuje různé techniky, aby si udržel relevantnost. Nedávné průzkumy ukazují, že důvěra v média mainstreamu se unáší na rekordně nízkých hodnotách. Tištěný žurnalismus se rychle stává vzdálenou vzpomínkou, jelikož tisk establishmentu rychle ztrácí čtenáře ve prospěch nezávislých mediálních kanálů na Internetu.


Svůj osud však zdaleka nepřijímají s pokorou, systém vybalil v zoufalé snaze odstranit nebo ochočit bující alternativní tisk těžkou artilerii.

Poslední pokus je ukryt uvnitř tajnůstkářské Dohody o trans-pacifickém partnerství (TPP) a týká se „vynucení práv k intelektuálnímu vlastnictví.“ Řečeno jednoduše, tato dohoda dá mandát internetovým poskytovatelům, aby odstraňovali on-line obsah, aniž by bylo zapotřebí nést jakékoliv důkazní břemeno nebo podstoupit nějaký právní proces, čímž maže skluzy pro nepřiměřené cenzurou motivované čistky obsahu.