Ruský president Vladimir Putin se u Moskvy setkal se saúdským šéfem rozvědky princem Bandarem bin Sultanem, uvedl v úterý Kreml. Putin s princem Bandarem, který rovněž vede saúdskou Radu národní bezpečnosti, diskutovali o situaci na Středním východě a v Severní Africe, uvedli v prohlášení.  Obě strany si všímají pozitivní dynamiky v řešení íránského jaderného problému a vyměnili si názory na Sýrii před plánovanou mezinárodní konferencí zaměřenou na nalezení mírového řešení tamní občanské války, v níž Rusko a Saúdská Arábie podporovaly soupeřící strany.


Írán spolu se šesti mezinárodními vyjednavači uzavřeli koncem listopadu dohodu o zpomalení jaderného programu této islámské republiky. Teherán dostane asi 7 miliard USD ze zmírnění sankcí. Dohoda rovněž stanovuje, že jaderná zařízení v této zemi budou monitorovat mezinárodní pozorovatelé.

Dlouho už zpožděná mezinárodní mírová konference Ženeva 2 věnovaná ukončení konfliktu v Sýrii má podle očekávání začít 22. ledna v Ženevě. Během občanské války Rusko podporovalo syrskou vládu, zatímco Saúdská Arábie stála za opozicí.

Od vypuknutí bojů v Sýrii v roce 2011 bylo více než 100 000 lidí zabito a 9 milionů vyhnáno z domova, tvrdí OSN.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca