Mossad zapracoval v úzké spolupráci se saúdským královským dvorem na přípravách války. Izrael může spolupracovat se Saúdskou Arábií na útoku na íránská jaderná zařízení, když teď v neděli v Ženevě došlo k oznámení šestiměsíční dočasné dohody mezi P5+1 a Íránem. Javad Zarif, íránský ministr zahraničí, tuto dohodu charakterizoval jako velký úspěch. Řekl, že Írán bude spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii Spojených národů (IAEA). Nedávno zvolený íránský president Hassan Rouhani řekl, že dohoda je důkazem, že svět teď už Íránu uznává jeho jaderná práva.


„Ač je dnešní oznámení jen prvním krokem, dosahuje se jím velkého úspěchu,“ řekla v prohlášení Obamova administrativa. „Poprvé za téměř desetiletí jsme zastavili pokrok v íránském jaderném programu a klíčové součásti tohoto programu budou utlumeny.“ Obama dodal varování. Řekl, že Spojené státy „uzamknou“ uvolňování sankcí, pokud Írán dohodu nebude dodržovat. Ministr zahraničí John Kerry, který na konferenci v Ženevě zastupoval Spojené státy, řekl, že Írán bude ještě muset předvést, že neusiluje o stavbu jaderných zbraní.

Dohoda žádá, aby Írán zastavil obohacování uranu nad 5% a zničil své zásoby uranu obohaceného na 20%. Pro jaderné zbraně se vyžaduje uran obohacený na více než 90%. Navíc k inspekcím od IAEA Írán rovněž souhlasil, že zastaví stavbu svého těžkovodního reaktoru v Araku.

Izraelští činitelé reagovali na dosažení dohody předvídatelně. „To, čeho bylo včera v noci dosaženo v Ženevě, není historickou dohodou, nýbrž historickou chybou,“ varoval izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu. „Nedělá to ze světa bezpečnější místo. Stejně jako dohoda se Severní Koreou v roce 2005 i tato dohoda učinila ze světa místo daleko nebezpečnější.“ I saúdští vládci vyjádřili pobouření.

 

Izrael pracuje na plánu útoku spolu se Saúdy

Počátkem tohoto měsíce Sunday Times referoval, že Saúdská Arábie souhlasila, že Izraeli dovolí použít její vzdušný prostor. Saúdové řekli, že pro izraelský útok na Írán poskytnou drony, tankovací letouny a helikoptéry. Tyto noviny řekly, že Mossad úzce spolupracuje se saúdským zpravodajstvím a činí přípravy pro případ, kdyby snad ve Švýcarsku bylo dosaženo dohody. „Jakmile bude podepsána Ženevská smlouva, bude vojenská možnost zpátky na stole. Saúdové jsou rozzuření a jsou ochotni Izraeli poskytnout veškerou potřebnou pomoc,“ řekl zdroj.

Natanyahu a izraelští činitelé zkoušeli přesvědčit Spojené státy, aby zamítly kompromis. Izraelský president řekl, že jakákoliv dohoda přímo ohrozí existenci jeho země.

„Je vysoce nepravděpodobné, že by Saúdové a Izraelsci chtěli Írán napadnout, protože na konci takového dne by to byly obě tyto země, které by na tom tratily, pohlíželo by se na ně jako na agresory a Írán by jasně provedl odvetu,“ řekl íránský politický analytik Seyed Mohammad Marandi poté, co Sunday Times vydal tuto zprávu. „To by pro svět vytvořilo ekonomickou katastrofu a jedině Saúdové a Izraelci by tím byli vinni.“

Podle reportéra a bloggera Aarona Kleina z WorldNetDaily egyptští činitelé už potvrdili, že nedávno izraelský personál navštívil Saúdskou Arábii a prohlédl si vojenské základny. „Tito činitelé řekli, že Saúdská Arábie, Katar, Jordánsko a další arabské země a ty z Perského zálivu už diskutovaly o příštích krocích směřujících k možnému útoku na íránská jaderná zařízení,“ napsal dnes Klein.

Klein rovněž uvedl, že Spojené státy Izraeli a Saúdům řekly, kontrolují radarové kapacity nad Íránem a že bez povolení od Obamovy administrativy by se žádný útok neměl uskutečnit.

 

Pokud se útok rozběhne, mohl by reagovat Hizballáh

V říjnu bylo ohlášeno, že Izrael uvažuje o útocích na pozice Hizballáhu v jižním Libanonu, aby vyřadil jejich raketové kapacity. Tato šíitská vojenská organizace má podle izraelského ministra domácí fronty Gilad Erdana více než 200 000 raket schopných zasáhnout v Izraeli kterýkoliv dům.“ Vojenští experti však kladou toto číslo blíže 45 000 střel a raket. Místonáčelník štábu IDF Yair Naveh tvrdí, že Hizballáh má ve svém arzenálu kolem 60 000 raket a střel, čili asi desetinásobek toho, co měl během 34-denní izraelské invaze do Libanonu v roce 2006.

Generální tajemník Hizballáhu Seyyed Hassan Nasrallah se minulý týden po útoku na íránskou ambasádu v Bejrútu setkal s náměstkem íránského ministra zahraničí pro arabské a africké záležitosti Hosseinem Amir-Abdollahianem. Íránský velvyslanec v Libanonu Gzazanfar Rknabadi řekl TV stanici Hizballáhu al-Manar, že za tento útok odpovídá „sionistická entita.“

Za tento výbuch, který zabil nejméně 23 lidí a zranil více než 150 dalších, se přihlásila k odpovědnosti s al-Káidou spojená skupina brigáda Abdullah Azzam.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com