Včera stála Ukrajina před historickou volbou: „vydat se na Západ“ podpisem nového obchodního paktu s Evropskou unií a postavit se do šiku proti svému bývalému pánovi SSSR … nebo „na Východ“ a vrátit se zpět, přinejmenším symbolicky, k matce Rusi. K šokujícímu údivu Evropy si Ukrajina vybrala „Východ“ v kroku, který je dalším nesmírně zřetelným vítězstvím Vladimira Putina v tomto roce triumfů tohoto bývalého špiona KGB. Aby o tom ujistil, Putinův mluvčí uvítal „touhu zlepšit a rozvíjet obchodní a ekonomickou spolupráci“ s tímto „blízkým partnerem.“ Na druhou stranu Evropa byla z tohoto bezprecedentního odkopnutí šokovaná a konsternovaná:


„Tohle je zklamáním ne jen pro EU, ale věříme, že i pro lid Ukrajiny,“ řekla v prohlášení šéfka zahraniční politiky EU Catherine Ashton. No, jistě, protože nevoleným evropským diktátorům dělá takovou starost, co by si ve vzpurných „demokraciích“ vybrala veřejnost.

Reuters dodává: „Evropští činitelé jsou zděšeni. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt, veterán východo-západní diplomacie, tweetnul: ‚Ukrajinská vláda se náhle hluboce sklonila před Kremlem. Politika brutálního nátlaku evidentně funguje.‘“ No buď to, nebo taky racionální volba země, která má alespoň na vybranou, aby řekla ne bydlení v tom Eurohotelu v Pandořině skříňce – čímž by pak většinu ostatních možností volby nezvratně vzdala ve prospěch nevolených, bankéři protlačovaných bruselských byrokratů.

Více z toho článku o pozadí rozhodnutí:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajina měla 29. listopadu podepsat s EU rozsáhlou dohodu o obchodu a spolupráci, která by ji přitáhla více na Západ a pryč z ruské sféry vlivu. Brusel řekl, že dohoda by v této peněz potřebné zemi s 46 miliony lidí zvýšila investice.

Činitelé EU před tím řekli, že president Viktor Janukovič uváděl obavy, že ztratí ohromné obchody s Ruskem, když tento týden řekl vyslanci EU, že s podmínkami nemůže souhlasit.

Janukovičův ministerský předseda vydal dramatický příkaz tento proces suspendovat v zájmu „národní bezpečnosti“ a obnovení „aktivního dialogu“ s Moskvou. Činitelé EU, kteří doufali, že presidentovy stížnosti z posledních dnů jsou jen vyjednávací taktikou poslední minuty, už vidí jen malou šanci na záchranu dohody.[/quote]

Pakt s Ukrajinou by pro Evropu měl hluboké symbolické důsledky:

[quote align="center" color="#999999"]

Lákání na Západ bývalo EU strategickým cílem, aby strhla poslední zbytky staré Železné opony.

Ale k vyvíjení nátlaku na Janukoviče nasadili nápor kyvadlové diplomacie, aby propustil uvězněnou vůdkyni opozice Julii Timošenko, kterou evropští vůdci považují za politického vězně.

Mezi tím Moskva Kyjevu za vykročení k Západu hrozila odvetou, čímž vyvolala strach, že by mohla v nových „plynových válkách“ odříznout zásobování energií.[/quote]

Aha plyn. A spíš bezprecedentní monopol moci Gazpromu. Ani nemluvě o případu té téměř vypuknuvší III. světové války, když Evropa zoufale usilovala o plynovod do Kataru, jen aby unikla ruské dominanci nad jejími energetickými potřebami. Jak je teď už dobře známo, Evropa neuspěla, stejně jako USA a Saúdská Arábie. A zase Putin zvítězil.

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajinský parlament pod dominancí Janukovičových spojenců k tomu připravil cestu oznámením zamítnutí sérií zákonných předloh, které by uspokojily EU tím, že by pustily Timošenkovou z vězení, aby odjela na léčení do Německa.

Krátce poté ministerský předseda Mikola Azarov vydal příkaz o suspendování procesu s EU. Budou obnoveny rozhovory s Ruskem a s ostatními členy Moskvou vedené celní unie a s bývalým sovětským Společenstvím nezávislých států.

Evropské vlády, zvláště ty, kterým Moskva dominovala během Studené války, se těšily, jak se velká a lidnatá Ukrajina přimkne blíže k Západu, ač další pochybovali, zda by z takové korupce a útisku mohl být hodnotný partner.[/quote]

Rychle potom následovalo oznámení, do něhož Evropa přidala hrozby a údiv:

[quote align="center" color="#999999"]

Bildt ze Švédska pro ukrajinskou ekonomiku předvídá úpadek a řekl, že touhle roztržkou si Kyjev „zabije“ perspektivu na zahraniční investice. Činitelé EU Reuters řekli, že když se Janukovič v úterý na Ukrajině setkal s prostředníkem EU Stefanem Fuelem, tak tento ukrajinský vůdce řekl, že on s dohodou nemůže souhlasit.

Řekl, že by to Kyjev v nadcházejících letech stálo 500 miliard dolarů uniklých obchodů s Ruskem, přičemž realizace požadavků na Ukrajinu, jaké má přijmout EU právní a jiné standardy by stálo dalších 104 miliard dolarů. Někteří z EU diplomatů tento postoj považovali za hrocení ve snaze zajistit si lepší podmínky.[/quote]

Nebo taky matematiku. Proto pouze Německo, které je posledním racionálním evropským aktérem, pro to našlo většinou přívětivá slova:

[quote align="center" color="#999999"]

Westerwelle z Německa řekl, že by si přát, aby Ukrajina sdílena hodnoty s EU a zvolila si „evropskou cestu rozvoje“, dal ale na srozuměnou, že je to na Kyjevu.

„Náš zájem o dobré vztahy s Ukrajinou není narušený a naše nabídka na skutečné partnerství pořád platí,“ řekl v prohlášení. „Míč je na kyjevské straně hřiště. Je jejich suverénním právem rozhodnout se svobodně o své cestě.“[/quote]

Nehledě na poslední politické pokoření Evropy, ten den měl jednoho jasné vítěze.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com